Švica: v prometni nesreči umrlo 22 otrok

Švicarske oblasti kot morebiten vzrok za tragedijo navajajo tehnično težavo, voznikovo slabo počutje ali napako.

Objavljeno
14. marec 2012 08.05
Š. P., Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Š. P., Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Zürich − V predoru de Geronde na avtocesti v bližini švicarskega mesta Sierre, ki leži v kantonu Valais, se je sinoči okoli devete ure zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrlo 28 ljudi, med njimi 22 otrok, starih okoli 12 let.

Belgijski avtobus, na katerem je bilo 46 otrok, štirje učitelji in dva voznika, je v predoru, kjer je hitrostna omejitev sto kilometrov na uro, nenadoma zapeljal na robnik, nato pa čelno trčil v betonsko steno. Sprednji del avtobusa je bil pri tem tako močno poškodovan, da je nekaj potnikov ostalo ujetih in so jih morali iz razbitin potegniti reševalci.

Med smrtnimi žrtvami sta poleg otrok oba šoferja in vsi štirje odrasli spremljevalci, ostalih 24 otrok pa je poškodovanih, zato so jih z rešilci in helikopterji odpeljali v lokalne bolnišnice. Kot je povedala namestnica belgijskega premiera in ministrica za zdravje Laurette Onkelinx, so številni otroci huje poškodovani, trije pa so celo so v komi. Število žrtev bi tako lahko še naraslo.

Na avtobusu sta bila dva razreda učencev iz belgijskih vasi Lommel in Havarlee, ki sta se vračala s tedenskih smučarskih počitnic iz Val d'Anniviersa, poroča BBC. Pristojne službe so že uredile telefonsko linijo za pomoč staršem, mnogi od njih pa bodo z vladnim letalom v najkrajšem času odpotovali v Švico. Številni sicer še vedno ne vedo, ali je med smrtno ponesrečenimi tudi njihov otrok.

Voznika nista bila utrujena

Vzrok nesreče še vedno ni znan, čeprav so švicarske oblasti že izključile možnost, da je voznik vozil prehitro. Kot morebiten vzrok za tragedijo tako navajajo tehnične težave, voznikovo slabo počutje ali napako. Po besedah švicarskega tožilca Olivierja Elsiga bo več znanega po obdukciji voznikov in pregledu posnetkov nadzornih kamer.

Elsig je sicer še dodal, da je bil avtobus razmeroma nov in opremljen z varnostnimi pasovi, ki so jih imeli otroci tudi pripete, belgijski minister za promet Melchior Wathelet pa je dejal, da je prevozniška družba Toptour izredno ugledna. »Voznika sta pred odhodom počivala cel dan. Izgleda, da so upoštevali zakonsko določen čas počitka,« je povedal Wathalet. »Nesreča me je močno prizadela,« je še dodal. »Vsi smo se postavili v kožo staršev ... tistih, ki svojih otrok ne bodo več videli.«

Odzval se je tudi belgijski premier Elio Di Rupo, ki je nesrečo opisal kot državno tragedijo in razglasil dan žalovanja. »To je tragičen dan za Belgijo,« je povedal, nato pa odpotoval v Švico. Kraj nesreče bo obiskala tudi švicarska predsednica Eveline Widmer-Schlumpf. Na preminule so se spomnili tudi v švicarskem in evropskem parlamentu, kjer so se žrtvam poklonili z minuto molka.