Švicarji na referendumu podprli strožji azilno zakonodajo

Švica je četrta najbolj priljubljena država za priseljence v Evropi z enim prosilcem za azil na 332 prebivalcev.

Objavljeno
09. junij 2013 10.26
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ženeva - Švicarji so danes podprli predlog vlade o zaostritvi azilne zakonodaje, da bi zajezili pritok beguncev v to bogato državo. Kot so pokazali končni izidi, je novo zakonodajo podprlo 79 odstotkov udeležencev referenduma, poroča švicarska javna radiotelevizija RTS.

Nasprotniki zaostritve azilne zakonodaje so izrazili razočaranje nad izidi. »Referendum je katastrofa za prosilce za azil in begunce. Zmagovalcev ni,« je v odzivu zapisal odbor, ki je zahteval razpis referenduma. Ob tem je pozdravil »manjšino prebivalcev, ki še imajo vest.«

Švica je sicer četrta najbolj priljubljena država za priseljence v Evropi z enim prosilcem za azil na 332 prebivalcev. Trenutno v Švici obravnavajo primere okoli 48.000 prosilcev za azil, od tega jih je 28.631 prišlo lani - to je najvišje število v zadnjem desetletju. Večina prosilcev je iz Eritreje, Nigerije, Tunizije, Srbije in Afganistana. Država je lani pozitivno rešila le 11,7 odstotka prošenj.

Med najbolj spornimi spremembami azilne zakonodaje, sprejetimi lani, je sicer ta, da Švica kot razlog za podelitev azila ne upošteva več preganjanja zaradi dezerterstva. Švica je tudi ukinila možnost, ki je bila sicer v Evropi unikatna, da lahko prosilci za azil zaprosijo tudi na švicarskih veleposlaništvih po svetu.

Medtem pa je 76 odstotkov volivcev na današnjem referendumu zavrnilo predlog, da bi volivci neposredno izvolili sedem članov švicarske vlade, namesto da jih imenuje parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.