Tajfun prizanesel jedrski elektrarni v Fukušimi

Obalo Japonske je dosegel najhujši tajfun v zadnjem desetletju. Umrlo je najmanj 17 ljudi, več kot 50 je pogrešanih.

Objavljeno
16. oktober 2013 16.00
JAPAN-WEATHER-TYPHOON
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tokio - Obalo Japonske je danes zjutraj po krajevnem času dosegel najhujši tajfun v zadnjih desetih letih. Najhuje je bilo na otoku Izu Ošima, ki leži približno 100 kilometrov južno od 30 milijonske prestolnice Tokio. Kljub drugačnim napovedim je tajfun, ki je pozneje oslabel v tropsko nevihto, prizanesel jedrski elektrarni v Fukušimi.

Življenje v japonski prestolnici se je danes pred prihodom tajfuna Vife za nekaj ur ustavilo. Letališča so preventivno odpovedala več kot 400 notranjih poletov, železniški promet je obstal, šole danes niso odprle svojih vrat. Kljub pripravam, pa se je Tokio izognil najhujšemu. Po zadnjih podatkih je umrla ena oseba, reševalci še vedno iščejo dva dečka, ki so ju nazadnje videli na obali.

Najhuje pa je bilo danes na otoku Izu Ošima, kjer so se zaradi obilnega deževja prožili zemeljski plazovi, podivjane reke pa so prestopale begove. Na otoku je umrlo najmanj 16 ljudi, 51 jih še vedno pogrešajo, na desetine domov je uničenih. O opustošenju, ki ga je za seboj pustil tajfun, pričajo tudi televizijski posnetki, na katerih so ostanki lesenih hiš, pomešani z zemljo in blatom, ki je spolzel po pobočju. »Slišala sem kako poka in se lomi, nato pa so nenadoma padla vsa drevesa na hribu. Blato je spolzelo vse do hiše,« je povedala ena od otočank.

Okoli poldneva po krajevnem času se je tajfun približal tudi jedrski elektrarni v Fukušimi, ki se dve leti in pol po katastrofalnem potresu in cunamiju še vedno ni opomogla. Tokratno besnenje narave je k sreči minilo brez večjih zapletov. Upravitelj reaktorjev Tepco je sporočil, da so sicer mogli izčrpati nekaj deževnice, a da ni povzročila novih težav.