Talibi udarili po kabulskem letališču

V večurnih spopadih sta bila ranjena dva civilista, varnostnim silam pa je uspelo izslediti in ubiti vseh sedem napadalcev.

Objavljeno
10. junij 2013 11.47
AFGHANISTAN-UNREST-ATTACKS
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Kabul - Afganistanska prestolnica je bila danes spet prizorišče napada talibskih upornikov, ki so si tokrat za tarčo izbrali tamkajšnje letališče, ki je obenem tudi oporišče sil zveze Nato. Po navedbah oblasti se je incident v zgodnjih jutranjih urah začel s dvojnim samomorilskim napadom, nato pa je najmanj pet napadalcev zasedlo stavbi v gradnji v bližini letališča in začelo streljati na sicer precej oddaljene letališke zgradbe, kjer so nameščeni pripadniki zavezniških sil.

V večurnih spopadih sta bila, kakor so sporočili iz notranjega ministrstva, ranjena dva civilista, afganistanskim varnostnim silam pa je uspelo izslediti in ubiti vse napadalce. Čeprav so ti uporabili tudi rakete, letališče v napadu ni bilo poškodovano, promet na njem pa je spet stekel kmalu po koncu krvavega incidenta.

Odgovornost zanj so sicer že prevzeli talibi, njihov predstavnik Zabiula Mudžahid pa je pojasnil, da je bila glavna tarča upornikov zgradba Natovega poveljstva v bližini civilnega dela letališča. To je bil sicer že tretji večji napad talibov v Kabulu v zadnjem mesecu, ključni namen tovrstnih incidentov pa je omajati zaupanje v vladne sile, ki bodo prevzele popolno odgovornost za varnost države po umiku tujih vojakov, načrtovanem do konca prihodnjega leta.