Tarča teroristične zarote – vlak Sapsan, ponos ruskih železnic

FSB menda preprečil teroristični napad na vlak Sapsan, ki je dobil ime po najhitrejši ujedi na svetu.

Objavljeno
16. avgust 2011 19.45
Posodobljeno
17. avgust 2011 08.15
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – »Preprečili smo velik teroristični napad na našo prometno infrastrukturo,« je direktor ruske obveščevalne službe FSB Aleksander Bortnikov obvestil ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva med njunim srečanjem prejšnji mesec, o podrobnostih pa je na začetku tedna pisal časopis Kommersant. Poročal je, da se je na muhi domnevnih teroristov znašel najhitrejši ruski vlak, ki s hitrostjo 250 kilometrov na uro drvi med Moskvo in Sankt Peterburgom, priljubljen pa je predvsem med rusko elito. Če bi bil napad uspešen, bi to bil velik udarec za vladajoči tandem, ki še zdaj ni razkril, kdo od njiju bo kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto.

»K sodelovanju me je vodilo maščevanje za vojno v Čečeniji leta 1999, v kateri je bilo ubitih veliko mojih sodržavljanov in med katero so grobo kršili pravice mojega naroda,« je obveščevalcem menda zaupal 22-letni osumljenec Murat Edilbijev. Dvajsetletna zaporna kazen zaradi terorizma in nezakonitega posedovanja orožja grozi prav tako 22-letnemu Islamu Kamuževu iz Kabardino-Balkarije, še ene republike na Severnem Kavkazu, v zaroti pa sta menda sodelovala še mlajši moški iz Ingušetije ter Tatar iz Republike Mordovije, ki so ga menda rekrutirali v eni od moskovskih mošej. Bombo iz amonijevega nitrata so izdelali v najetem stanovanju v bližini železniške postaje na obrobju mesta, kjer so jo nameravali aktivirati. Po zaslugi informatorja v terorističnih vrstah so bili preiskovalci o njihovi nameri menda obveščeni že od začetka.

Železniška proga med Moskvo in Sankt Peterburgom je že večkrat bila tarča terorističnih napadov. Leta 2007 je bilo v eksploziji na hitrem vlaku Nevski Ekspres ranjenih 60 ljudi, odgovornost za napad pa so pripisali nekdanjemu ruskemu vojaku Pavlu Kosolapovu, ki se je na začetku devetdesetih let spreobrnil v islam in je še vedno na prostosti. Nevski Ekspres je bil tarča napada tudi dve leti pozneje, ko je umrlo 28 ljudi. Odgovornost zanj je prevzel Doku Umarov, prvi človek z ruskega seznama teroristov, ki si je pripisal zasluge tudi za januarski napad na moskovskem letališču Domodedovo, v katerem je življenje izgubilo 40 ljudi, in napad na moskovsko podzemno železnico leta 2010. Kot kaže je transportna infrastruktura v osrednji Rusiji njegova najbolj priljubljena tarča.

Sapsan je rusko ime za sokola strelca, najhitrejšo ptico na svetu, vlak, ki ga nosi, pa razdaljo, za katero so pred 200 leti potrebovali dva dni, prevozi v pičlih 3 urah in 45 minutah. Izdelali so ga v nemškem Siemensu in je ponos ruskih železnic. Na krstno vožnjo se je podal leta 2009, zdaj pa pri ruskih železnicah že načrtujejo gradnjo nove proge med največjima ruskima mestoma, po kateri bo vlak lahko drvel s hitrostjo kar 330 kilometrov na uro. To bo pot skrajšalo še za dodatno uro.