Teheran in Washington v Ženevi za skupno mizo

Predstavniki Irana in ZDA bodo poskušali pred naslednjim krogom pogajanj na Dunaju zbližati stališča o jedrskem programu.

Objavljeno
09. junij 2014 12.36
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ženeva − V Ženevi se bo danes začelo dvostransko srečanje iranskih in ameriških predstavnikov, katerega glavni cilj bo zbližanje stališč o iranskem jedrskem programu. Natančna lokacija in program dvodnevnega srečanja, ki so ga napovedali v soboto, nista znana.

»Ves čas smo imeli ob robu skupine P5+1 [ZDA, Britanija, Francija, Kitajska, Rusija in Nemčija] tudi dvostranske pogovore z Združenimi državami, a zdaj so pogovori prešli v zahtevnejšo fazo, zato smo se hoteli z njimi sestati posebej,« je za tiskovno agencijo IRNA, ki jo povzema francoska AFP, pojasnil vodja iranske delegacije Abas Arakči. To je potrdil tudi neimenovani vir blizu ameriške administracije, ki je povedal, da bodo pogajanja v Ženevi dala obema stranema priložnost, da izmenjata stališča pred prihodnjim krogom pogajanj na Dunaju, ki bo potekal od 16. do 20. junija.

Ameriško stran bosta na današnjih in jutrišnjih pogovorih zastopala namestnik ameriškega državnega sekretarja Bill Burns in svetovalec v Beli hiši Jake Sullivan. Oba sta bila člana manjše skupine, ki se je lani, pred sklenitvijo začasnega dogovora o iranskem jedrskem programu, v Omanu več mesecev uspešno pogajala z iranskimi predstavniki o vrnitvi za pogajalsko mizo. Arakči je njuno navzočnost na tokratnih pogovorih označil za pozitiven znak.

Teheran se namerava pred 20. julijem, rokom za sklenitev celostnega dogovora o iranskem jedrskem programu, sestati tudi s predstavniki drugih stalnih članic varnostnega sveta ZN in Nemčije. Iz iranskega zunanjega ministrstva so že v soboto sporočili, da bo pogovorom v Ženevi nemudoma sledilo srečanje z ruskimi predstavniki v Rimu.

Teheran in mednarodna skupnost sta se o jedrskem programu znova začela pogajati po izvolitvi predsednika Hasana Rohanija na čelo države. Sledila je sklenitev začasnega dogovora, v skladu s katerim je Zahod v zameno za upočasnitev razvoja jedrskega programa umaknil nekatere sankcije. Novembrski dogovor je bil le prvi korak v pravo smer, sledila so naporna pogajanja, številna vprašanja kljub bližajočemu se roku po navedbah AFP še vedno ostajajo odprta. Zadnja pogajanja na Dunaju, ki so se očitno končala brez vidnega napredka, pa so zasejala strah, da so pogovori znova zastali.

Spor med Zahodom in Iranom se vrti predvsem okoli vprašanja o namenu iranskega jedrskega programa. Zahod namreč iranskih oblastem očita, da poskušajo izdelati jedrsko orožje, kar Teheran vztrajno zanika in vztraja, da ima, kakor vsaka druga država, tudi Iran pravico do neodvisnega programa jedrske energije.

-------

Kakšna so pogajalska izhodišča obeh strani? Kje se skrivajo priložnosti za kompromis oziroma pasti, ki bi ga lahko spodkopale? Kakšna je dejanska narava iranskega jedrskega programa in kako resna je nevarnost, da se islamska republika oboroži z najmočnejšim orožjem? Odgovore na ta in nekatera druga ključna vprašanja, povezana z jedrskim sporom med Iranom in mednarodno skupnostjo, najdete v našem pojasnjevalniku.