Teheran London kaznoval z zmanjšanjem diplomatskih vezi

Zmanjšanje gospodarskih in diplomatskih vezi med drugim pomeni tudi umik veleposlanikov obeh držav iz druge države.

Objavljeno
27. november 2011 10.02
Posodobljeno
27. november 2011 10.02
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Teheran - Zakon, ki ga je pripravil zunanjepolitični odbor iranskega madžlisa, med drugim predvideva, da se v roku dveh tednov zmanjšajo vezi z Veliko Britanijo na raven odpravnikov poslov, gospodarski in trgovinski stiki pa se zmanjšajo na minimalno raven, poroča STA.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora Aladin Borudžerdi je zunanjega ministra Alija Akbara Salehija ob tem pozval, naj izžene britanskega veleposlanika v Teheranu.

Za zakon o omejitvi diplomatskih odnosov z Veliko Britanijo je glasovalo 179 od 206 navzočih poslancev. Poslanci so ob tem tudi nakazali možnost, da se na ta način kaznuje »tudi druge države, ki se obnašajo podobno kot Velika Britanija«.

Preden stopi v veljavo, mora zakon potrditi še iranski svet varuhov, poroča STA.

Velika Britanija se je pred tednom dni zaradi »dokazov«, da si Teheran prizadeva razviti jedrsko orožje, odločila prekiniti vezi z iranskimi bankami, vključno s centralno banko.

Podobne ukrepe sta uvedli tudi ZDA in Kanada. Slednja je prekinila skoraj vse finančne transakcije z iransko vlado, uvrstila vodstvo republikanske garde na seznam za sankcije in razširila seznam blaga, za katerega velja prepoved trgovine z Iranom. ZDA pa so iransko centralno banko uvrstile med ustanove, ki perejo denar, formalnih sankcij proti banki pa niso uvedle.