Teksas bo usmrtil duševno zaostalega človeka

Teksaško sodišče sledi svojim pravilom in ne priznava ocene psihiatrov in rezultatov mednarodno priznanih psiholoških testov.

tor, 07.08.2012, 21:10

Washington - Ameriška zvezna država Teksas bo jutri najverjetneje usmrtila 54-letnega Marvina Leeja Wilsona, obsojenega zaradi umora policijskega ovaduha. Primer Wilsona je zanimiv predvsem zato, ker je dr. Donald Trahan po številnih psiholoških testih, intervjuju ter na podlagi zapornikove preteklosti ugotovil, da je Wilson duševno zaostal. Po oceni Trahana bi imel Wilson težave pri vsakodnevnih opravilih - kot je košnja trave, oblačenje in upravljanje s premoženjem - kar pa teksaškega sodišča ni prepričalo.

Ameriško vrhovno sodišče je leta 2002 med presojo sodnega primera Atkins proti Virginiji odločilo, da osebe z duševno motnjo ščiti osmi amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje »krute in nenavadne kazni«. Vrhovno sodišče je sicer s tem prepovedalo usmrtitve duševno bolnih, a pri tem ni določilo nobenih standardov za določanje duševnega stanja obsojenega. Teksaško sodišče je izkoristilo zakonsko luknjo in določilo svoje kriterije za ugotavljanje duševnega zdravja obsojenih. »Pravijo, da Marvin ni duševno zaostal, ker je delal kot gradbeni delavec, se je poročil in imel otoke,« je za spletno stran theGrio povedal njegov odvetnik Lee Kovarsky.

»Tu gre za sodno zmoto. Njegove umske sposobnosti so na ravni petletnega otroka. Če bi petletnik nekoga ubil, ga ne bi usmrtili,« pa je za Al Džaziro povedal britanski klinični psiholog Simon Whitaker in dodal, da glede na njegovo diagnozo Wilson ni sposoben sprejemati racionalnih odločitev. Wilson je bil sicer eden od dveh obtoženih za umor Jerryja Roberta Williamsa. Po poročanju Guardiana je bila glavna priča, ki je zabila zadnji žebelj v krsto Wilsona, soproga sostorilca. Pred sodiščem je zatrdila, da je Wilsona slišala priznati, da je prav on sprožil usodni strel.

Teksas je sicer ena od 33 ameriških zveznih držav, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sodno usmrtitev še vedno podpira 70 odstotkov prebivalcev Teksasa. Država je tako od leta 1976 vzela življenja 482 obsojenim. Jutri se bo črni statistiki najverjetneje pridružil še Wilson.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se