Teksas bo usmrtil duševno zaostalega človeka

Teksaško sodišče sledi svojim pravilom in ne priznava ocene psihiatrov in rezultatov mednarodno priznanih psiholoških testov.

tor, 07.08.2012, 21:10

Washington - Ameriška zvezna država Teksas bo jutri najverjetneje usmrtila 54-letnega Marvina Leeja Wilsona, obsojenega zaradi umora policijskega ovaduha. Primer Wilsona je zanimiv predvsem zato, ker je dr. Donald Trahan po številnih psiholoških testih, intervjuju ter na podlagi zapornikove preteklosti ugotovil, da je Wilson duševno zaostal. Po oceni Trahana bi imel Wilson težave pri vsakodnevnih opravilih - kot je košnja trave, oblačenje in upravljanje s premoženjem - kar pa teksaškega sodišča ni prepričalo.

Ameriško vrhovno sodišče je leta 2002 med presojo sodnega primera Atkins proti Virginiji odločilo, da osebe z duševno motnjo ščiti osmi amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje »krute in nenavadne kazni«. Vrhovno sodišče je sicer s tem prepovedalo usmrtitve duševno bolnih, a pri tem ni določilo nobenih standardov za določanje duševnega stanja obsojenega. Teksaško sodišče je izkoristilo zakonsko luknjo in določilo svoje kriterije za ugotavljanje duševnega zdravja obsojenih. »Pravijo, da Marvin ni duševno zaostal, ker je delal kot gradbeni delavec, se je poročil in imel otoke,« je za spletno stran theGrio povedal njegov odvetnik Lee Kovarsky.

»Tu gre za sodno zmoto. Njegove umske sposobnosti so na ravni petletnega otroka. Če bi petletnik nekoga ubil, ga ne bi usmrtili,« pa je za Al Džaziro povedal britanski klinični psiholog Simon Whitaker in dodal, da glede na njegovo diagnozo Wilson ni sposoben sprejemati racionalnih odločitev. Wilson je bil sicer eden od dveh obtoženih za umor Jerryja Roberta Williamsa. Po poročanju Guardiana je bila glavna priča, ki je zabila zadnji žebelj v krsto Wilsona, soproga sostorilca. Pred sodiščem je zatrdila, da je Wilsona slišala priznati, da je prav on sprožil usodni strel.

Teksas je sicer ena od 33 ameriških zveznih držav, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sodno usmrtitev še vedno podpira 70 odstotkov prebivalcev Teksasa. Država je tako od leta 1976 vzela življenja 482 obsojenim. Jutri se bo črni statistiki najverjetneje pridružil še Wilson.

Prijavi sovražni govor