Terorizem po kitajsko: napadalci na Tiananmenu niso hoteli preživeti

Obstaja sum, da so bili v vozilu ujgurski aktivisti, njihovo dejanje pa je verjetno povezano z bližnjim partijskim plenumom.

Objavljeno
29. oktober 2013 18.08
CHINA-UNREST-ACCIDENT-TIANANMEN
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Peking − Kitajska policija še vedno raziskuje, kdo so trije moški, ki so umrli v belem terenskem vozilu, s katerim so v ponedeljek­ zapeljali v skupino turistov pred Vrati nebeškega miru, neuradno pa je že dala vedeti, da domneva, da je šlo za samomorilski napad v režiji Ujgurov iz Xinjianga.

Vozilo je pet minut čez dvanajsto uro prebilo železno barikado in z veliko hitrostjo zapeljalo v območje za pešce na severnem robu Tiananmena, pri tem pa kosilo po vseh, ki jim ni uspelo odskočiti. Po 700 metrih je treščilo v ogrado pred kamnitim mostom, ki vodi v Prepovedano mesto, zagorelo, nato pa je, kot so povedali nekateri očividci, eksplodiralo.

Priče navajajo, da je terensko vozilo namenoma zapeljalo v ljudi in za seboj pustilo dva mrtva turista, Filipinko in Kitajca. Ranjenih je bilo 38 ljudi, med njimi tudi petletni deček. Čeprav kitajska policija običajno ne komentira incidentov, ki bi se utegnili izkazati za teroristično dejanje, se je iz njenih kanalov izvedelo, da je bilo vozilo polno vnetljivih snovi in da je več kot očitno, da voznik in njegova sopotnika niso imeli namena pobegniti s kraja nesreče.

Lov na osumljence

Izvedelo se je tudi, da je nekaj ur po incidentu policija poslala sporočilo vsem pekinškim hotelom in od njih zahtevala podatke o sumljivih gostih, ki so prišli v mesto po 1. oktobru. Ob tem so posebej navedli imeni dveh moških iz xinjianškega okrožja Pichan, ki sta v zadnjih nekaj mesecih sodelovala v nasilnih neredih, uvrščenih v kategorijo »teroristične akcije«.

V spopadu s policijo v Pichanu,­ ki leži okoli 250 kilometrov od pokrajinskega glavnega mesta Urumchi,­ je bilo junija ubitih najmanj 35 ljudi. Kitajska oblast je kaj hitro ugotovila, da je šlo za upor separatistov, ki so se za teroristične akcije usposabljali v Siriji. Vodstvo v Pekingu namreč že od lanskega leta obtožuje sirske upornike, da hkrati z bojem proti predsedniku Bašarju al Asadu vzgajajo tudi »džihadiste« iz Xinjianga, da bi dolgoletne spore med Ujguri in Hani iz etničnih in ozemeljskih spremenili v verske.

Če se bo pokazalo, da je belo terensko vozilo v resnici pripadalo ujgurskim aktivistom, bo kitajska oblast dodatno okrepila nadzor nad celotnim Xinjiangom, kjer je že nameščen velik del kitajske vojske in oborožene policije. Incident pod portretom voditelja Mao Zedonga pa je že sam po sebi hud udarec za samozavest partijskega vodstva, ki si ne more kaj, da tega dejanja ne bi povezalo z bližnjim plenumom CK Komunistične partije, ki bo predvidoma 9. novembra.

Na tem zborovanju bodo razprav­ljali o nadaljnjih smereh reform. Ko se bo pojasnjevalo, zakaj se Kitajska tudi pod novim vodstvom, imenovanim točno pred letom, ne bo obrnila k demokraciji zahodnega stila, bodo zagotovo poudarili tudi to, da se tako, torej pod trdo roko partije, bolje ohranja stabilnost, ki je nujno potrebna za miren gospodarski in družbeni razvoj.

Tiananmen je zagotovo najbolj zastraženih 450.000 kvadratnih metrov znotraj skupne površine 3,9 milijona kvadratnih kilometrov, prek katerih se razprostira Kitajska. Od pokola leta 1989 tukaj dan in noč dežura najelitnejši del represivnega aparata, zato bo zaradi tega, ker je vozniku belega terenskega vozila uspelo prodreti do Maovega portreta, moral prevzeti odgovornost nekdo iz vodstva. Odnos med partijskim centrom in muslimanskim Xinjiangom pa bo ostal ena najzahtevnejših točk političnega programa, ki bolj spominja na nerešljiv vozel kot na oporišče zaupanja v bratstvo in enotnost, o katerem se vztrajno piše.