Težavno oživljanje bližnjevzhodnega mrliča

Izraelsko-palestinski dialog: Kerry je v podaljšku obiska prepričal sprti strani k obuditvi pogajanj.

Objavljeno
19. julij 2013 15.57
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Potem ko je že kazalo, da ameriškemu zunanjemu ministru tudi med tokratnim obiskom Bližnjega vzhoda, že šestim v zadnjih štirih mesecih, ne bo uspelo obuditi klinično mrtvega palestinsko-izraelskega mirovnega dialoga, je John Kerry danes zvečer, po dodatnih konsultacijah s palestinskimi predstavniki, vendarle oznanil preboj.

Čeprav še vedno ni znano, kaj natančno je prvi mož ameriške diplomacije, ki si je vnovični zagon pogajanj o rešitvi bržkone najbolj nevralgičnega svetovnega konflikta zastavil kot eno izmed ključnih prioritet svojega mandata, ponudil sprtima stranema, se je, kakor je bilo mogoče razumeti sporočila vpletenih, tudi tokrat zataknilo pri mejah nove palestinske države in gradnji judovskih naselbin na zasedenih ozemljih. Palestinsko vodstvo v Ramali je namreč po dveh napornih nočnih sestankih v petek zjutraj sklenilo, da Kerryjeva pobuda v sedanji obliki ne zadošča za obuditev pogovorov z Izraelom, vendar je obenem pustilo odprta vrata za obuditev dialoga v primeru dodatnih zagotovil.

Med njimi so kot ključno izpostavili zahtevo, da judovska država še pred zagonom novega kroga pogovorov privoli v okvirni potek meja bodoče palestinske države, ki bi temeljile na razmejitvi pred šestdnevno vojno, v kateri je Izrael leta 1967 zasedel Zahodni breg z Vzhodnim Jeruzalemom, Golansko planoto, Gazo in Sinaj, zahtevo po takojšnji ustavitvi gradnje naselbin na zasedenih ozemljih, s katero judovska država že desetletja brezsramno krši mednarodno zakonodajo, pa so tokrat taktično potisnili nekoliko v ozadje.

Za zdaj še ni jasno, s čim je Kerryju med današnjimi pogovori uspelo prepričati palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in glavnega palestinskega pogajalca Saeba Erekata, toda ameriški državni sekretar je v večernih urah razglasil, da je od obeh strani dobil zagotovila o pripravljenosti obuditi dialog o rešitvi dolgoletnega spora. »Z zadovoljstvom razglašam, da se nam je uspelo dogovoriti o nadaljevanju neposrednih pogajanj med Palestinci in Izraelci,« je Kerry po napornem dnevu sporočil iz jordanske prestolnice, a dodal, da o podrobnostih še ni pripravljen spregovoriti, ker dogovor med sprtima stranema »še ni finaliziran«. Po njegovih besedah bosta nov krog bližnjevzhodnih pogovorov že prihodnji teden v Washingtonu odprla Erekat in izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni.

Izraelske oblasti so doslej zavračale kakršno koli pogojevanje obuditve dialoga s Palestinci, ki je po dveh desetletjih vzponov in padcev zastal leta 2010 zaradi vztrajanja Tel Aviva pri nadaljevanju gradnje judovskih naselbin, v uradu premiera Benjamina Netanjahuja pa so v četrtek hitro demantirali izjave neimenovanega izraelskega uradnika, da so pripravljeni privoliti v pogajalski načrt, utemeljen na palestinski državi v (okvirnih) mejah pred šestdnevno vojno. Toda če gre verjeti informacijam, ki so ob tokratnem Kerryjevem obisku zakrožile v javnosti, je prav to eden izmed temeljnih elementov njegovega predloga, ki pa hkrati dopušča tudi možnost omejenih ozemeljskih menjav.