Thaler v Bruslju oproščen obtožb

Evropski urad za boj proti goljufijam ugotovil, da kršitev s Thalerjeve strani ni bilo.

sob, 04.02.2012, 14:35

Bruselj - Evropski urad za boj proti goljufijam - OLAF je po devetmesečni preiskavi zaključil primer evropskega poslanca Zorana Thalerja.

V sklepu o primeru so zapisali, da na Thalerjevi strani »kršitev ni bilo«.

Thalerja je marca lani britanski tednik Sunday Times obtožil, da naj bi sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Evropski poslanec je obtožbe odločno zanikal, vendar vseeno odstopil. »Naj pristojni organi nepristransko ugotovijo, kdo je v primeru packarije Murdochovega Sunday Timesa proti meni ravnal zakonito in kdo nezakonito« je izjavil takrat.

Olaf tudi ugotavlja, da je Thaler pokazal polno sodelovanje v preiskavi, kar pa ne velja za Evropski parlament. Thaler je med drugim izročil preiskovalcem Olafa svojo elektronsko korespondenco in jih pooblastil za dostop do vseh podatkov, ki so jih potrebovali za preiskavo.

Zoran Thaler danes pravi, da je zadovoljen, da je zmagala pravica, kot je napovedal marca lani. Meni, da bi bilo v interesu javnosti in pravne države, da tudi slovenski pristojni organi opravijo svoje delo. Zato pričakuje, da bodo čimprej podali svoje ugotovitve. »Nenazadnje imajo že od 22. marca 2011 moje pismo s pripravljenostjo za polno sodelovanje v preiskavi, a se še niso obrnili name. Prav je, da tako razvpiti medijski primeri, kot je bil moj, hitro dobi svoj pravni epilog. Sicer kritična javnost meni, da ni volje za to, žrtve medijskega linča, kot sem bil sam v primeru Sunday Timesa, pa tudi ne dobijo zadoščenja« meni Thaler.

Naj spomnimo, da je afera z domnevnim podkupovanjem evroposlancev izbruhnila po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu – poleg Thalerja še avstrijskega poslanca Ernsta Strasserja, romunskega poslanca Adriana Severina in njihovega španskega kolega Pabla Zalbo Bidegaina – dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
darmar

novinarji, zakaj ne napišete "Thalerjev primer padel zaradi nesodelovanja EU parlamenta". OLAF ni rekel da je Thaler nedolžen, ampak da zaradi nesodelovanja EU parlamenta ne more zaključiti primera drugače, kot da oprosti Thalerja.

05. februar 2012, ob 16:36:05
ups

Thaler, skoncentriraj se in toži vse novinarje, ki so naredili tak POMP! Ampak, saj ni nobeden nič kriv! Izkušnje so nekaj, česar ne dobiš vse do trenutka potem, ko si jih potreboval.

05. februar 2012, ob 14:14:41
Foglof Tunek

Se je opravičil, trdil da ni kriv, in je odstopil. Bi to storil Jaklič ail Janković ali Orožar Janez? NIKOLI ! Ampak Thaler ni kriv, tako je odločila kompatentna evropska institucija in to je potrebno spoštovat. Je kdo rekel, da Janez Orožar, Janković ali Jaklič nedolžen? NIHČE ! Vsi vemo v naših glavah, srcih in duši, da so krivi. Da, cela Slovenija se pogovarja - v shoping centrih, v bifejih, v gostilnah, na ulicah itd. - da so krivi. In krivi so, ne glede na to ali so levičarji ali desničarji. Odnos Thalerja jim naj bo za vzgled. ŠAH-MAT!!!

05. februar 2012, ob 11:46:41
Neznan

Ta je najboljša, da se pametni držijo za glavo. Katero pa?. In res, kje so tisti "nasprotniki", ki so pisali o takratnih dogodkih o početju nekega časopisa "Sunday Timesa?. Raziskovalno novinarstvo to že ni in če se to dogaja tudi pri nas, smo še daleč od "novinarske etike".

05. februar 2012, ob 08:10:06
Satori

"Bavčar se je z mopedom pripeljal na Bavconov odbor za človekove pravice. Potem je Thaler postal zunanji minister. (...) Temu smo v tistem času – še pomnite, tovariši? – rekli »negativna selekcija«. Je danes, ko delujejo demokracija in tržne zakonitosti, selekcija pozitivna? Sta Bavčar in Thaler samo posledica kontinuitete? Bi bili morali bolj izdatno lustrirati?"

(Boštjan M. Zupančič, Sobotna priloga, 08.10.2011, Norci vladajo, pametni se držijo za glavo)

04. februar 2012, ob 18:25:13
stanislavko

In za koliko jurjev bo sedaj tožil Slovenijo ?

04. februar 2012, ob 17:45:54
Atizej

lahko je ponosen,
da je celo v Bruslju oproščen,
torej ...je pošten!
ha, ha, ha,

04. februar 2012, ob 16:50:24
svatne

Kam pa je poniknila dežurna falanga komentatorjev?

04. februar 2012, ob 15:08:13
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej