The Times: Zimbabve bo v Iran izvažal uran

Robert Mugabe je v nasprotju z mednarodnimi sankcijami z Iranom podpisal tajni dogovor o prodaji urana Teheranu.

Objavljeno
10. avgust 2013 18.07
ZIMBABWE-ELECTION
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
London - Zimbabvejska vlada je z Iranom podpisala tajni dogovor o prodaji surovin za izdelavo jedrskega orožja in s tem kršila dogovor o mednarodnih sankcijah, danes poroča angleški časnik The Times.

»Videl sem (memorandum o razumevanju) za izvoz urana Irancem,« je povedal namestnik zimbabvejškega ministra za rudarstvo Gift Chimanikire, ki je tudi član opozicije, povzema AFP.

Tajni dogovor, ki sta ga državi menda podpisali že lani, bi lahko povzročil burne reakcije v zahodnih državah. ZDA in EU sta sankcije proti Iranu uvedli zaradi njegove kontroverzne jedrske politike. Teheran sicer vztraja, da gre pri jedrskem programu za miroljubno rabo energije, Zahod pa meni, da Iran proizvaja uran za izdelavo jedrske bombe.

Tudi Zimbabve je pod sankcijami Zahoda; zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic in poneverb na zadnjih predsedniških volitvah, ko je bil predsednik Robert Mugabe izvoljen za novo petletno mandatno obdobje.

Analitiki v The Timesu menijo, da bo zagotovo minilo nekaj časa, preden bodo rezerve zimbabvejskega urana pripravljene za izvoz.