Timošenkova ne bo kandidirala za premierski stolček

Parlament v Kijevu novega premiera ne bo volil pred ponedeljkom. Se bo Julija Timošenko podala v predsedniško tekmo?

Objavljeno
21. februar 2014 13.57
Posodobljeno
23. februar 2014 11.00
TOPSHOTS-UKRAINE-POLITICS-UNREST
S. P., Je. G., Delo.si, STA
S. P., Je. G., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajinski parlament novega premiera države ne bo volil pred ponedeljkom. Čeprav je opozicijska stranka Domovina napovedal kandidaturo Julije Timošenko, je ta danes izjavila, da se ne bo podala v tekmo za premierski stolček, na katerem je sedela že dvakrat. Danes je sicer po telefonu govorila z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ji je čestitala ob izpustitvi iz zapora.

»Informacija, da sem med kandidati za mesto premiera Ukrajine, je bila zame presenečenje,« je v uradni izjavi sporočila Timošenkova. »O tem se z mano niso pogovarjali in na to nisem pristala. Hvala za spoštovanje, a vas prosim, da moje kandidature za mesto voditeljico vlade ne upoštevate,« je zapisala.

V soboto iz zapora izpuščena Timošenkova naj bi se namesto v premiersko podala v predsedniško tekmo.

Nemški vladni viri so medtem navedli, da je Merklova Timošenkovo pozvala k delu za enotnost države in opozicije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako ji je znova ponudila zdravljenje v Nemčiji.

Merklova je danes po telefonu o razmerah v Ukrajini govorila tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. »Strinjala sta se, da mora Ukrajina čim prej dobiti opravilno sposobno vlado ter da je treba zavarovati njeno ozemeljsko celovitost,« je povedal tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

Merklova in Putin sta izpostavila tudi skupen interes za stabilnost države tako v političnem kot v gospodarskem pogledu. Dogovorila sta se še, da bosta tudi v prihodnje ostala v tesnem stiku.

Ukrajinska verhovna rada je predčasne predsedniške volitve po izglasovani odstavitvi dosedanjega predsednika Viktorja Janukoviča napovedala za 25. maj. Parlament v Kijevu medtem novega premiera ne bo volil pred ponedeljkom. Verhovna rada je namreč sejo za danes prekinila, ne da bi glasovala o bodočem voditelju ukrajinske vlade.

Dopoldne so sicer v stranki Timošenkove napovedovali, da bi lahko glasovanje o novem premieru potekalo že danes. Potem ko se je kandidaturi odrekla Timošenkova, med kandidati za premierski stolček izstopa predvsem vodja poslanske skupine Domovine Arsenij Jacenjuk, med vidnejšimi kandidati pa je še poslovnež Pjotr Porošenko.

»Odstranili smo raka«

Timošenkova se je po izpustitvi iz zapora v Harkovu podala na kijevski Trg neodvisnosti, kjer je nagovorila protestnike in se jim zahvalila. Junaki ste. »Nihče ne bi mogel storiti, kar ste storili vi. Odstranili smo tega raka, ta tumor,« je iz vozička, ki ga uporablja zaradi težav s hrbtenico, dejala zbrani množici.

A medtem ko so jo številni v množici navdušeno pozdravljali, drugi niso bili tako navdušeni, izpostavlja BBC. Več ljudi je namreč, ko je oder stopila Timošenkova, zapustilo trg.

Preden je bila leta 2011 zaprta, je popularnost Timošenkove v domači državi upadala. Številni Ukrajinci v njej vidijo del razloga za kaos v državi v letih po oranžni revoluciji, prav tako jo dojemajo kot del skorumpirane ukrajinske elite.

Janukovič ocenil, da gre za državni udar

V Ukrajini se danes začenja novo obdobje, potem ko je v dramatičnem zasuku v soboto parlament glasoval za odstavitev predsednika Viktorja Janukoviča in za 25. maj sklical predčasne volitve. Do glasovanja v parlamentu je prišlo, potem ko je policija nehala varovati predsedniške prostore in s tem med drugim omogočila protestnikom vstop v predsedniško podeželsko rezidenco na obrobju Kijeva.

Janukovič je dogodke v Kijevu označil za državni udar in napovedal, da ne bo odstopil.

Kje se Janukovič nahaja trenutno, sicer ostaja neznanka. Oblasti trdijo, da so mu onemogočile pobeg iz države in da bi se morda lahko skrival nekje v vzhodnem delu države, ki je izrazito prorusko usmerjen.

Medtem se v Kijevu življenje počasi vrača v stare tirnice. Številni se na Trgu neodvisnosti spominjajo žrtev krvavih protestov, ki se sprva miroljubno začeli, potem ko Janukovič novembra lani ni želel podpisati sporazuma o približevanju Ukrajine k EU.

Na dogajanje v Ukrajini se je odzval generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je izpostavil, da se morajo Ukrajinci sami svobodno in demokratično odločiti o svoji prihodnosti. Ob tem pa je pohvalil izjavo ukrajinske vojske, ki je napovedala, da se ne bo vmešavala v politično krizo v državi.

Od torka je po uradnih navedbah ukrajinskega zdravstvenega ministrstva umrlo 88 ljudi.