Tisoče beguncev beži pred bitko v Alepu

Sirska vojska je začela z napadom na jugozahod mesta Alepo, kjer se zadržujejo uporniki.

Objavljeno
28. julij 2012 20.10
SYRIA-CONFLICT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice je sirska vojska danes zjutraj začela z ofenzivo na četrt Salahedin v strateško pomembnem Alepu. Tam se namreč zadržuje večina upornikov, ki je zavzela sever mesta. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je slabše oboroženim upornikom za zdaj uspelo preprečiti napredovanje sirske vojske, pri tem pa so uničili tudi nekaj oklepnih vozil.

Glavne žrtve bitke za Alepo, ki je 355 kilometrov oddaljeno od Damaska, so tamkajšnji prebivalci, ki se skrivajo v kleteh ali pa poskušajo pobegniti iz mesta. »Več kot 3000 beguncev je včeraj zapustilo mesto. To jutro pa ni bilo predaha, več tisoč civilistov je pobegnilo,« je povedal eden od upornikov, ki je preverjal osebne dokumente pobeglih.

»Zadnje štiri dni je četrt Sukari brez vode in elektrike. To jutro so eksplozije odjeknile vsake dve do tri minute,« je za AFP povedal eden od beguncev, ki je danes zjutraj pobegnil iz Alepa. Pred bombardiranjem je pobegnil tudi 60-letni moški. »Bombe so padale po vsej soseščini Fardos. Zgradbe so se porušile. Pod ruševinami ležijo mrtvi in ranjeni,« je povedal. Podobno so razlagali tudi begunci iz drugih delov Alepa.

Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice je samo danes v Alepu umrlo 29 ljudi, po državi je bilo ubitih vsaj 90 ljudi. Po njihovih podatkih so nemiri, ki so vzniknili pred 16 meseci, terjali že 20.000 smrtnih žrtev. Med njimi je bilo skoraj 14.000 civilistov, okoli 1000 dezerterjev in nekaj več kot 5000 pripadnikov režimskih sil. Podatke observatorija je sicer nemogoče neodvisno preveriti, Združeni narodi so statistko ubitih nehali voditi konec lanskega leta.