Tisoče beguncev beži pred bitko v Alepu

Sirska vojska je začela z napadom na jugozahod mesta Alepo, kjer se zadržujejo uporniki.

sob, 28.07.2012, 18:10

Damask - Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice je sirska vojska danes zjutraj začela z ofenzivo na četrt Salahedin v strateško pomembnem Alepu. Tam se namreč zadržuje večina upornikov, ki je zavzela sever mesta. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je slabše oboroženim upornikom za zdaj uspelo preprečiti napredovanje sirske vojske, pri tem pa so uničili tudi nekaj oklepnih vozil.

Glavne žrtve bitke za Alepo, ki je 355 kilometrov oddaljeno od Damaska, so tamkajšnji prebivalci, ki se skrivajo v kleteh ali pa poskušajo pobegniti iz mesta. »Več kot 3000 beguncev je včeraj zapustilo mesto. To jutro pa ni bilo predaha, več tisoč civilistov je pobegnilo,« je povedal eden od upornikov, ki je preverjal osebne dokumente pobeglih.

»Zadnje štiri dni je četrt Sukari brez vode in elektrike. To jutro so eksplozije odjeknile vsake dve do tri minute,« je za AFP povedal eden od beguncev, ki je danes zjutraj pobegnil iz Alepa. Pred bombardiranjem je pobegnil tudi 60-letni moški. »Bombe so padale po vsej soseščini Fardos. Zgradbe so se porušile. Pod ruševinami ležijo mrtvi in ranjeni,« je povedal. Podobno so razlagali tudi begunci iz drugih delov Alepa.

Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice je samo danes v Alepu umrlo 29 ljudi, po državi je bilo ubitih vsaj 90 ljudi. Po njihovih podatkih so nemiri, ki so vzniknili pred 16 meseci, terjali že 20.000 smrtnih žrtev. Med njimi je bilo skoraj 14.000 civilistov, okoli 1000 dezerterjev in nekaj več kot 5000 pripadnikov režimskih sil. Podatke observatorija je sicer nemogoče neodvisno preveriti, Združeni narodi so statistko ubitih nehali voditi konec lanskega leta.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se