Tisoči Havlu v spomin

Na Češkem se je začelo tridnevno žalovanje ob smrti nekdanjega predsednika, »junaka žametne revolucije«.

Objavljeno
21. december 2011 09.50
Posodobljeno
21. december 2011 10.04
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Praga − Krsto s posmrtnimi ostanki Vaclava Havla so iz nekdanje cerkve svete Ane, ki jo je Havel preoblikoval v kulturni center, danes prestavili na Praški grad. Na žalnem sprevodu se je Havlovi soprogi Dagmar, družini in tesnim družinskim prijateljem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pridružilo več kot 10.000 ljudi. Številni so krsto pospremili z aplavzom.

Krsta bo na Praškem gradu do petka, ko jo bodo odpeljali v katedralo svetega Vida, kjer bosta potekali spominska slovesnost in pogrebna maša. Oboje bodo prenašali na velikih zaslonih tako na Praškem gradu kot tudi v mestih po vsej državi. Havlovo truplo bodo kasneje na željo družine upepelili.

Pogreba se bodo udeležili številni tuji državniki, med njimi slovenski predsednik Danilo Türk, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, nemški predsednik Christian Wulff, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, nemška kanclerka Angela Merkel in številni drugi.

Vaclav Havel je po dolgotrajni bolezni umrl v nedeljo. Nekdanji predsednik se je več let boril z rakom na pljučih, leta 1996 so mu morali zaradi bolezni odstraniti del dihalnega organa. Havel je Češkoslovaško popeljal v demokracijo, na čelu države je bil tudi v času, ko sta se Češka in Slovaška mirno razšli. »Videli so me kot kot nekoga, ki je svoje državljane brez bolečine pripeljal do čudovite zmage nad neprimerno močnejšim državnim aparom moči,« je pred leti zapisal Havel.