Tovarišica Jovanka

Njen mož je bil nesporni oče narodov, sama pa ni bila nikoli posebno priljubljena.

Objavljeno
26. oktober 2013 23.20
SERBIA-POLITICS-COMMUNISM-TITO-WIDOW-FILES
G. U., NeDelo
G. U., NeDelo
Prvi mož povojne Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito, v zgodovino ni stopil kot mlad revolucionar, kakor so bili kubanski bradači, predvsem Fidel Castro in Ernesto »Che« Guevara, ampak kot mož v zrelih letih. Vendar si je izbral mlado žensko, najprej osebno tajnico in potem še ženo Jovanko Budisavljević.

Partizanka, komunistka, hrvaška Srbkinja iz Like je umrla pred enim tednom in so jo včeraj pokopali ob njenem možu. Kot Jovanka Broz je postala najbolj znana ženska v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, ki je utonila v rekah krvi in je do danes razpadla že na sedem državic.

Leta 1924 rojena Jovanka Budisavljević je umrla stara leto več kot njen mož, torej 88 let. A dobrih 32 let pozneje. Med njima je zeval velikanski starostni in generacijski prepad. Ko se je Tito pod prapori Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni bojeval proti vojakom ruskega carja, se Jovanka sploh še ni rodila.

Čeprav je bila najbolj izpostavljena ženska v povojni Jugoslaviji, o njej ni znanega toliko, kot bi pričakovali. Jasno ni niti, kako je postala Titova osebna tajnica. Po eni zgodbi je takoj po za partizane zmagovalnem koncu druge svetovne vojne vojni minister za notranje zadeve Aleksandar Ranković od svojih podrejenih v republikah zahteval, naj mu pošljejo preverjene kandidatke za delo v Titovem kabinetu, od katerih jih je pet predstavil Titu. Velikemu ženskarju je najbolj v oko padla lepa in mlada, takrat komaj 21 let stara tovarišica Jovanka, ki je bila kljub rosnim letom prekaljena borka, saj je v partizanske vrste stopila že v prvem letu vstaje proti okupaciji.

Druga, do Jovanke veliko manj prijazna zgodba je, da jo je za Titovo sodelavko podtaknil domnevni obveščevalec tajne službe Sovjetske zveze iz Jugoslavije Ivan Krajačić Stevo, prvi poveljnik jugoslovanske tajne službe Ozne. Iz tega so izhajale nikoli potrjene zgodbice, da je bila Jovanka pravzaprav sovjetska vohunka, od katere so v Moskvi neposredno dobivali podatke o tem, kaj se dogaja v bližini njihovega čedalje bolj nezanesljivega balkanskega zaveznika, s katerim so se popolnoma sprli leta 1948.

Pričevalci iz povojnih let, kot je bil eden najbolj verjetnih Titovih naslednikov Milovan Đilas, pozneje najbolj znan jugoslovanski disident, so pisali, da je Jovanka svojega šefa enostavno oboževala, zanjo da je bil partijsko in vojaško božanstvo. Ker Tito nikakor ni bil imun na čare mladih žensk, sta v zvezo gotovo stopila že veliko prej, kot sta se leta 1952 poročila. Nevesta je bila stara 28, ženin 60 let.

Če je bil Tito nesporno ljubljeni oče jugoslovanskih narodov in narodnosti, njegova tretja žena ni nikoli postala njihova ljubljena mati. Kvečjemu mačeha. Tako kot Brozovima sinovoma iz prejšnjih zakonov, s katerima ni imela dobrih odnosov. Po Đilasovem pisanju je Jovanko zelo prizadelo, da Tito z njo ni hotel imeti otrok.

Bogato oblečeno, ovešeno z nakitom, vedno pretirano nasmejano in z značilno visoko pričesko so jo prebivalci Jugoslavije bolj ogovarjali kakor oboževali. Kot je zapisal Đilas, si je bila kriva sama, saj sta jo hitro upijanila moč in vpliv, ki sta šla skupaj s položajem prve dame. Okrog sebe je zbirala umetnike in novinarje, delila nasvete o filmskih temah in – kar je bolj pomembno – menda začela spletkariti tudi v politiki.

Posledica tega so bili dogodki sredi 70. let prejšnjega stoletja, ko sta se zakonca Broz večkrat razšla in spet zaživela skupaj, dokler ni takrat že precej ostareli maršal dokončno spakiral kovčkov in se iz njune zasebne vile na Užiški ulici v Beogradu preselil v nekdanjo kraljevo rezidenco Beli dvor, kjer je pozneje bival tudi srbski vožd Slobodan Milošević. Formalno pa se Jovanka in Josip Broz nista ločila in sta ostala poročena do Titove smrti maja 1980.

Takrat se je za nekdanjo prvo damo začela kalvarija. Samo nekaj tednov po Titovi smrti so jo dobesedno vrgli iz hiše, v kateri je živela skoraj tri desetletja, in jo naselili v slabo vzdrževano vilo na Dedinju. Do pred nekaj leti sploh ni imela osebne izkaznice in potnega lista, živela je v hišnem priporu. Zapuščinski postopek za delitev Titovega premoženja pa se še vedno ni končal.