Tragičen rekord: lani v svetu 800.000 novih beguncev

Konflikti v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu so lani pognali v svet rekordno število novih beguncev.

Objavljeno
19. junij 2012 21.47
D. S., zunanja politika
D. S., zunanja politika
Zaradi kriz, arabske pomladi in stopnjevanja večine starih konfliktov je bilo lani v svetu 800.000 novih beguncev. Število vseh beguncev na svetu pa se je kljub temu nekoliko zmanjšalo. Ženevski Urad Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v začetku tedna objavil redno letno poročilo o številu beguncev na svetu. Zaradi izjemno hitrega povečanja števila novih begunce – lani je »prirastek« znašal več kot 800 tisoč ljudi, kar je največ po letu 2000 – bo to leto v statistike zapisano kot posebej tragično, je ob predstavitvi podatkov dejal visoki komisar ZN za begunce António Guterres.

Razlog za hitro večanje števila novih beguncev so bili lani predvsem novi konflikti v državah kot so Libija, Sirija, Somalija, Sudan in Slonokoščena obala. Po besedah Guterresa imamo srečo, »da mednarodni sistem pomoči beguncem v večini primerov še deluje in da so meje za begunce večinoma še odprte«, sicer bi bila katastrofa še veliko večja. Vseeno pa se je treba zavedati, da zagotavljanje oskrbe vsem, ki nujno potrebujejo pomoč, po Guterresovih besedah za Združene narode pomeni »vedno večji izziv«, kar z drugimi besedami pomeni, da je vse teže zagotavljati ustrezna sredstva. Toliko bolj, ker se zaradi vse hujše finančne krize tudi razvite zahodne države vse bolj otepajo beguncev.

Vendar pa na svetu večina izmed približno 15 milijonov tako imenovanih mednarodnih beguncev, ki so bili prisiljeni zapustiti domovino in bežati na tuje, ne živi na bogatem Zahodu ampak največkrat v revnih državah tretjega sveta, kjer so povsem odvisni od pomoči mednarodnih organizacij. Največ takih beguncev ima Pakistan (približno 1,7 milijona), predvsem zaradi že deset let trajajoče vojne v sosednjem Afganistanu. Če vsem tem beguncem, ki so bili prisiljeni bežati v druge države, dodamo še vse tiste, ki so morali bežati le znotraj svoje države in se tam zateči v varnejše predele, bi se število na novo nastalih beguncev lani povečalo kar za 4,3 milijona. Tako imenovani »interni« begunci sicer ne veljajo za mednarodne begunce, toda njihovo trpljenje ni po besedah visokega komisarja za begunce nič manjše. Tudi ti begunci največkrat ne zmorejo preživeti brez ustrezne mednarodne pomoči.

V svetovnem merilu je bilo lani po podatkih UNHCR približno 42,5 milijona vseh beguncev. 15,42 milijona je bilo takih, ki so morali zapustiti domovino, 26,4 milijona je bilo znotraj iste države pregnanih ali pred nasiljem bežečih ljudi, približno 895 tisoč pa je bilo iskalcev političnega zatočišča. Kljub rekordnemu številu novih beguncev se je število vseh, ki so bili lani na begu, v primerjavi z letom poprej (43,7 milijona) zmanjšalo za več kot milijon. Razlog je po trditvah UNHCR predvsem ta, da se je lani po več kot desetih letih občutno znižalo število znotraj svoje države pregnanih beguncev, ki so se po mnogih letih lahko vrnili na svoje domove. Kljub temu znižanju pa je po besedah visokega komisarja za begunce zaskrbljujoč predvsem trend, ki ga je zaznati v zadnjih desetih letih, in po katerem se čas, ko so begunci na begu, ali pa se ne morejo vrniti v svoje domovine, iz leta v leto podaljšuje.

Po podatkih UNHCR je bilo lani na svetu največ beguncev iz Afganistana (2,7 milijona), Iraka (1,4), Somalije (1,1) in iz Demokratične republike Kongo (491.000). Večina mednarodnih beguncev (štirje od petih) po teh podatkih še vedno največkrat beži v prvo varno sosednjo državo.