Tretja noč neredov v Stockholmu

Policija je izvedla aretacije zaradi požiganja avtomobilov.

Objavljeno
22. maj 2013 15.02
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Stockholm - Po poročanju švedskega časopisa The Local je tamkajšnja policija aretirala v torkovi noči osem oseb, ker je zagorelo trideset avtomobilov v južnem in zahodnem delu mesta. Kot navaja agencija Reuters v teh predelih mesta živijo predvsem emigranti. Gre za enega največjih neredov v zadnjih letih, ki se vrsti že tretjo noč.

Mladina vteh predelih mesta požiga avtomobile, poškodovane pa so bile tudi stavbe. Švedski premije Fredrik Reinfeldt je mladino pozval k miru, a brez uspeha. Za Švedsko, ki velja za deželo stabilnosti in visokega standarda so zato tovrstni neredi presenetljivi. Razlog za nerede naj bila naraščujoča brezposlenost med mladimi, predvsem iz emigrantske populacije. 

Kot smo že pisali je mladinska organizacija Megafonen koz razlog za nerede navedla smrt 69-letnega moškega, ki ga je policija pred nekaj dnevi ustrelila, potem ko je policistom grozil z mačeto.

V uradno razlago dogodkov naj bi številni dvomili, predvsem pa so nezadovoljni z ubojem starejšega moškega z mačeto s strani policije, ki je bila številčnejša in sodobno oborožena.