Trije pododbori evropskega parlamenta zavrnili Acto

Sporazumu proti ponarejanju ne kaže najbolje pred dokončnim sprejemanjem čez en mesec.

Objavljeno
31. maj 2012 18.54
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Ljubljana  – Trije pododbori evropskega parlamenta, ki svetujejo odboru za mednarodno trgovino, so danes zavrnili mednarodni sporazum proti ponarejanju Acta. Njihovo mnenje je sicer za odbor, ki bo o svojem stališču odločal čez tri tedne, nezavezujoče.

Pododbor za človekove pravice je podal mnenje, da Acta ne spoštuje temeljnjih pravic Evropske unije, zato bo odboru za mednarodno trgovino priporočil, naj poslankam in poslancem predlaga zavrnitev Acte. Pododbor se je sicer strinjal, da bi se EU morala bolj zavzeto boriti proti piratskim izdelkom, vendar morajo vsi sporazumi upoštevati prejšnje in spoštovati osnovne človekove pravice in zasebnost. Prav tako so člani tega pododbora menili, da internetni ponudniki ne bi smeli biti internetna policija.

Pododbor za industrijo je Acto zavrnil s tesno večino, z obrazložitvijo, da v njej niso dobro uravnotežene avtorske pravice, poslovna svoboda, varovanje zasebnosti in pravica do obveščenosti. Poleg tega pa Acta ne upošteva specifik posameznih področij.

Pododbor za pravne zadeve je prav tako zavrnil sporazum z minimalno večino. Odbor za mednarodno trgovino bo o Acti glasoval 21. junija, predvidoma julija pa bodo za končno odločanje na vrsto prišli poslanke in poslanci na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta.