Trojka ne izključuje možnosti nove pomoči Portugalski

Portugalska je na dobri poti k povrnitvi na finančne trge, a resna tveganja ostajajo, pravijo v ECB, IMF in evropski komisiji.

Objavljeno
03. april 2012 18.14
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Portugalska je na dobri poti k povrnitvi na finančne trge, a resna tveganja ostajajo, so v danes objavljenem poročilu zapisali strokovnjaki evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), t.i. trojke. Možnosti, da bo Lizbona potrebovala novo finančno pomoč, ni mogoče izključiti.

Portugalska izpolnjuje zastavljene cilje zmanjševanja javnofinančnega primanjkljaja in zadolženosti in bi lahko bila dovolj močna, da se v prihodnjem letu vrne na finančne trge. A država je v globlji recesiji, kot je bilo predvideno, po pisanju Slovenske tiskovne agencije izpostavljajo strokovnjaki. Portugalsko gospodarstvo naj bi se namreč letos skrčilo za 3,25 odstotka in ne za tri odstotke, kot je predvideval rešilni program.

Veliko bolj uspešna je Portugalska pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, saj ga je lani oklestila na 4,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je bil cilj 5,9 odstotka BDP. Strokovnjaki so zato z napredkom države zadovoljni, vprašanje pa je, ali bodo podobnega mnenja tudi mednarodni finančni trgi.

»Ocenjujemo, da program poteka po načrtu in bi Portugalski moral omogočiti povrnitev na trge v letu 2013,« je na novinarski konferenci v Bruslju po pisanju STA danes dejal namestnik vodje misije Evropske komisije za Portugalsko Peter Weiss. Izpostavil je »znake, da finančni trgi postopoma pridobivajo zaupanje v program«.

Dodal je še, da je po mnenju strokovnjakov rešilni program za Portugalsko zadosten. »Program je zelo ambiciozen in ne verjamemo, da vlada lahko stori več, kot je zapisano v njem,« je poudaril. A dodaja, da določeni elementi niso v rokah portugalske vlade in bi lahko vodili v »nepredvidene situacije«.

V primeru, da bi Portugalska potrebovala nov rešilni paket, so voditelji držav območja z evrom pripravljeni »nadaljevati s financiranjem držav«, dokler se te držijo postavljenih pogojev, je dejal Weiss. Še pred novim rešilnim paketom pa bi Portugalski lahko prestavili rok, do katerega naj bi se vrnila na mednarodne finančne trge. Septembra prihodnje leto naj bi namreč Portugalska samostojno zbrala skoraj 10 milijard evrov. Ta datum se lahko zamakne, pravi Weiss.

Države z evrom in IMF sta Portugalski pomoč odobrila aprila lani, ko je donos do dospelosti na njene 10-letne obveznice presegel mejo sedmih odstotkov. Trenutno se donos do dospelosti giblje okoli 12 odstotkov, potem ko je januarja dosegel vrh pri 17 odstotkih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eden pomembnejših testov za državo bo po pisanju STA nastopil v sredo, ko bo izdala 18-mesečne obveznice. To so dolžniški papirji z najdaljšo ročnostjo, kar jih je Portugalska izdala od sprejema rešilnega programa.