Trump je napovedal nekaj pozitivnega

Predsednik ZDA je na vrhu G7 dajal bolj pomirljive izjave.
Fotografija: Voditelji med poziranjem za skupinsko fotografijo niso kazali velikih delitev med njimi in predsednikom ZDA. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Voditelji med poziranjem za skupinsko fotografijo niso kazali velikih delitev med njimi in predsednikom ZDA. FOTO: Yves Herman/Reuters

Ottawa – Predsednik ZDA Donald Trump je bil v petek na vrhu G7 v Kanadi po dvostranskih srečanjih s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem razigrane volje in napovedoval, da se bo zgodilo nekaj pozitivnega, drugi udeleženci vrha pa menijo, da skupne izjave ne bo mogoče sprejeti.

Trump je v kanadski La Malbie v Quebecu prišel skoraj z eno uro zamude in je pogovore z Macronom preložil na popoldan. V Washingtonu se je zadržal pred novinarji, kjer je ponavljal, da ostale države izkoriščajo ZDA pri trgovini in je celo navrgel, da bi morala skupina G7 znova postati G8 z vrnitvijo Rusije. Senator John McCain je iz Arizone spomnil, zakaj so Rusijo izključili, med drugim zaradi zasedbe Krima, ter ostro kritiziral Trumpa. »Predsednik iz nerazumljivih razlogov nasprotnikom kaže spoštovanje, ki bi ga moral izkazovati najtesnejšim zaveznikom. Države, ki so se desetletja žrtvovale skupaj z ZDA pa obravnava zaničevalno. To je zanesljiva pot do padca vodilne vloge ZDA v svetu,« je sporočil McCain.


WSJ: Obrzdajte Trumpa


Udarila je tudi uredniška stran konservativnega časopisa Wall Street Journal, ki je kongresne republikance pozvala, naj obrzdajo Trumpa glede trgovine in mu odvzamejo pooblastila preden povzroči nepopravljivo škodo ameriškemu gospodarstvu. Trump je pred tednom dni uvedel carine na uvoz jekla in aluminija iz zavezniških držav, Mehika je že sprejela povračilne ukrepe, kmalu jih bosta tudi Kanada in EU.

Voditelji G7 so se trudili navzven pokazati dobro voljo in so nasmejano pozirali za skupinsko fotografijo. Vendar pa v ozadju ni bilo veliko optimizma, saj je Trump vztrajal pri svojem prepričanju, da vsi skupaj izkoriščajo ZDA.



Čeprav sklepne izjave ne bo mogoče sprejeti, Trump pa bo odšel še pred uradnim iztekom vrha G7 z izgovorom, da se mu mudi v Singapur na srečanje s predsednikom Severne Koreje Kimom Džong Unom, se obetajo vsaj nadaljnja pogajanja.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov, a podrobnosti niso znane. Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je ponudil obisk Washingtona za oceno trgovinskih odnosov med EU in ZDA ter reševanje spora. Neimenovani francoski uradnik pa je po poročanju tiskovnih agencij napovedal začetek dialoga med ZDA in EU v naslednjih dveh tednih, s čimer naj bi se strinjal tudi Trump.


Hladna Rusija


Po srečanju z Macronom je Trump dejal, da si prizadevajo rešiti trgovinske spore, pri čemer francoski predsednik zelo pomaga in izrazil mnenje, da se bo nekaj zgodilo in to bo pozitivno. Macron je omenil odprto in neposredno razpravo s Trumpom ter da je pri vseh opazil pripravljenost za trgovinski dogovor, v katerem bodo vsi zmagovalci.

O Trumpovi zamisli, da G7 spet povabi medse Rusijo, predsednik ZDA ni govoril z nikomer, enotnost preostalih članic G7 pa je že prej razbil novi populistični italijanski premier Giuseppe Conte, ki se je strinjal s Trumpovo idejo, do katere je Rusija sicer hladna.


Kisla šala


Trumpa so v Kanadi kolegi hvalili za napredek glede Severne Koreje in ga kritizirali zaradi odstopa od iranskega jedrskega sporazuma ter njegovih potez glede trgovine, vendar se predsednik ZDA ni pustil motiti.

Po srečanju s Trudeaujem se je pošalil, da se je Kanadčan strinjal z ukinitvijo vseh carin, premier pa mu je vrnil s podobno kislo šalo, da je sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) v dobrem stanju. Pogajanja o spremembi sporazuma, ki jih je izsilil Trump, so propadla zaradi Trumpovih carin.

Trump je zatrdil, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši doslej, za Nafto pa je ponovil, da se lahko kako drugače dogovorijo na primer dvostransko vsaka od treh držav z drugo. Trudeau je povedal, da je trgovina še naprej predmet pogovorov in da si Trumpom prizadevata za dobra delovna mesta na obeh straneh meje.

Komentarji: