Bela hiša razkrila, kdo bo prisoten na zgodovinskem srečanju

Ameriški predsednik Donald Trump dan pred vrhom s Severno Korejo s singapurskim premierom Li Šien Lungom.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Reuters/Jonathan Ernst
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Reuters/Jonathan Ernst

Singapur – Predsednik ZDA Donald Trump se je danes v uradni rezidenci singapurskega predsednika sestal s singapurskim premierom Li Šien Lungom. Srečala sta se dan pred napovedanim zgodovinskim srečanjem Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Ta se je z Lijem sestal že v nedeljo zvečer.

Pred srečanjem Trump in Li nista dala izjav, a po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je predsednik ZDA singapurskemu premieru, ko sta sedla, dejal, da bo »jutri zelo zanimivo srečanje, za katerega menim, da se bo izteklo zelo dobro«.


 

Pogovori stvarni in podrobni


Predstavniki Trumpove delegacije so poleg priprav na vrh danes imeli v singapurskem hotelu Ritz Carlton srečanje s predstavniki Severne Koreje, ki je trajalo več kot dve uri. Delegacijo je na strani ZDA vodil veleposlanik ZDA na Filipinih in nekdanji veleposlanik v Južni Koreji Sung Kim, na strani Severne Koreje pa namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Čo Son Hui.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki Trumpa spremlja na obisku v Singapurju, je ob tem tvitnil, da so bili pogovori »stvarni in podrobni«. Po napovedih naj bi predstavniki Bele hiše še danes pripravili novinarsko konferenco.


 

Navdušenje 


Trump in Kim se bosta sestala v torek. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes poročala, da nameravata strani med drugim izmenjati poglede o vzpostavitvi novih odnosov med Severno Korejo in ZDA ter stalnih mehanizmov za trajen mir na Korejskem polotoku.



»Odlično je biti v Singapurju, navdušenje se čuti,« je davi tvitnil predsednik ZDA. Predhodno je Trump dejal, da je na »mirovni misiji«, in hkrati opozoril, da so pogovori na štiri oči »enkratni strel«.
 

Prisotni na srečanju


Danes je Bela hiša razkrila, kdo bo prisoten na težko pričakovanem srečanju med ameriškim predsednikom in severnokorejskim voditeljem. Trump in Džong Un se bosta srečala v torek ob 9. uri po lokalnem času za rokovanje in fotografiranje. Od tam se bosta odpravila na osebno srečanje, kjer bo prisoten zgolj prevajalec, na drugem delu srečanja, ki bo sledilo, pa bo zasedba vendarle malce razširjena. Na njem bo poleg obeh voditeljev prisoten tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo, šef kabineta Bele hiše John Kelly in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Na drugem delu srečanja med voditeljema bo prisotem tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: AP
Na drugem delu srečanja med voditeljema bo prisotem tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: AP


Na delovnem kosilu pa bodo prisotni tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders, ameriški veleposlanik na Filipinih Sung Kim in direktor nacionalnega sveta za Azijo Matt Pottinger.

Delegaciji obeh držav na slovesni večerji. FOTO: Reuters
Delegaciji obeh držav na slovesni večerji. FOTO: Reuters

 

Trumpa razveselili tudi z rojstnodnevno torto


Trump bo v četrtek praznoval tudi svoj 72. rojstni dan. Na to posebno priložnost so se spomnili v Singapurju in Trumpa med delovnim kosilom razveselili z rojstnodnevno torto.



Singapurski minister za zunanje zadeve Vivian Balakrishnan je na družbenem Facebooku objavil fotografijo nasmejanega Trumpa, potem ko so mu med delovnim kosilom podarili torto. Ob fotografiji je pripisal »predčasno praznovanje rojstnega dne«.

Komentarji: