Tuaregi preklicali sporazum o ustanovitvi islamske države

Uporniški Tuaregi so sporočili, da ne bodo pristali na zahtevo islamistov po ustanovitvi Islamske republike Azavad.

Objavljeno
01. junij 2012 16.41
Posodobljeno
01. junij 2012 16.41
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bamako - Uporniški Tuaregi in islamska uporniška skupina Ansar Dine očitno niso našli skupnega jezika, kljub temu da so prejšnji konec tedna razglasili Islamsko republiko Azavad. Kot so sporočili iz tuareškega Narodnega gibanja za osvoboditev regije Azavad (MNLA), so vse sporazume z islamisti razglasili za neveljavne. Vodstvo MNLA je pojasnilo, da ne more in ne bo sprejelo zahteve islamistov po ustanovitvi islamske države Azavad, v kateri bo vladalo strogo šeriatsko pravo, in se bo še naprej prizadevalo za uveljavitev sekularizirane države.

Da je sporazum o ustanovitvi islamske države med uporniškima skupinama preklican, je potrdil tudi predstavnik Ansar Dine, a dodal, da so se očitno znotraj MNLA oblikovale različne frakcije, ki pošiljajo različna sporočila. Kot je pojasnil, predstavniki uporniškega gibanja MNLA, ki so nastanjeni v Franciji, ne zagovarjajo enakih stališč kot Tuaregi v severnem Maliju. »Izjavo [o preklicu dogovora] so izdali člani MNLA zunaj Malija,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal mavretanski strokovnjak za oborožene skupine na severu Malija.

Sekularizirana MNLA in islamski Ansar Dine, ki je tesno povezana z Al Kaido v islamskem Magrebu, sta glavna mesta na severu Malija zavzela po državnem udaru v Bamaku. Ko so Tuaregi v začetku aprila razglasili premirje, ni bilo jasno, kako si bosta nekdanja zaveznika z različnimi stališči zasedeno ozemlje razdelila. Čeprav se Tauregi zavzemajo za sekularizirano družbo, je več tisoč beguncev, ki so zbežali s severa države, povedalo, da v številnih mestih že velja šeriatsko pravo.