Tudi Arabska liga priznala sirsko opozicijsko skupino

Nacionalno koalicijo sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil je doslej priznal Zalivski svet za sodelovanje in Al.

Objavljeno
13. november 2012 11.11
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Zunanji ministri članic Arabske lige, ki so se srečali v Kairu, so pozno sinoči sporočili, da priznavajo Nacionalno koalicijo sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil (NCSRO) kot zakonito predstavnico sirske opozicije. »Ministrski svet Arabske lige pozdravlja sporazum sirskih opozicijskih skupin in tudi druge poziva, naj se pridružijo koaliciji,« so zapisali. K priznanju NCSRO kot legitimne predstavnice so pozvali tudi preostalo mednarodno skupnost.

Arabska liga sicer zaradi pomislekov Iraka in Alžirije NCSRO ni priznala kot edinega zakonitega predstavnika sirskega ljudstva, kar pa je včeraj storil Zalivski svet za sodelovanje. Šest članic sveta - Saudska Arabija, Bahrein, Združeni arabski emirati, Oman, Katar in Kuvajt - je v izjavi za javnost izrazilo upanje, da bo opozicijska koalicija vodila k miru in ozemeljski celovitosti Sirije.

Bolj zadržane so Zahodne države, ki sicer pozdravljajo dogovor med opozicijskimi skupinami. Iz francoskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je za priznanje NCSRO kot zakonite predstavnice sirskega ljudstva še prekmalu. »Kar se je zgodilo v Dohi, je korak naprej. Gre za pomemben korak, a še ne zadosten, da bi državo spravil na pravo pot,« je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Anonimni evropski diplomat pa je za Guardian dejal, da Zahod vodje koalicije pozivajo, naj sporazum v Dohi čim prej spremenijo v delujočo administracijo. »Nismo še povsem tam,« je povedal.

Kot smo v Delu že poročali, so sirske opozicijske skupine v nedeljo uspele preseči medsebojne razlike in sumničenja ter se dogovoriti, da bodo poslej v skupno dobro in v želji po čim hitrejšem mednarodnem priznanju nastopale kot enotno telo. V Nacionalni koaliciji sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil poleg SNC, ki je bil vse od svojega nastanka deležen kritik zaradi izključujoče drže do manjšin, sodelujejo tudi druge opozicijske skupine, verski predstavniki in uporniki, ki se z orožjem v rokah bojujejo proti Asadovim silam. Namen združitve je lažja koordinacija delovanja in pomoči ter mednarodno priznanje opozicije kot zakonitega predstavnika sirskega ljudstva.