Tudi Francija okrepila varnost na letališčih

Varnost so okrepili na pariških letališčih, v Nici in Marseillu ter v prekomorskih departmajih.

Objavljeno
04. julij 2014 12.43
FRANCE-US-AVIATION-SECURITY-EUROPE-MIDEAST-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Pariz − Skladno z zahtevo Washingtona po okrepitvi nadzora direktnih letov v ZDA zaradi varnostne grožnje, je Francija danes po Veliki Britaniji in Belgiji okrepila varnostne ukrepe na svojih letališčih. Varnost so okrepili na pariških letališčih Charles de Gaulle in Orly, v Nici in Marseillu ter v prekomorskih departmajih Tahiti, Martinique in Guadeloupe, piše Slovenska tiskovna agencija.

Iz generalne uprave civilnega letalstva so sporočili, da zaradi zaupnosti ne morejo razkriti, katere dodatne ukrepe so uvedli, v veljavi pa bodo med poletjem in na način, da bodo potnikom povzročili čim manj neprijetnosti. Potnikom za ZDA pa svetujejo, naj na letališča pridejo prej, piše STA.

Kot smo že pisali, so ZDA včeraj sporočile, da bodo zaradi varnostnih groženj okrepili varnost na nekaterih letališčih v Evropi in na Bližnjem vzhodu, na katerih imajo neposredne polete v ZDA. Ameriške oblasti se bojijo, da teroristične skupine razvijajo nove vrste eksploziva, ki bi jih lahko pretihotapili mimo varnostnikov na letališčih.

Odločitev je med drugim posledica vojne v Siriji oziroma domnevne povezave med terorističnimi izdelovalci bomb Al Kaide na Arabskem polotoku in borci Fronte al Nusra v Iraku. Tehniki teroristov menda razvijajo nove vrste bomb, in sicer takšne, ki se lahko izmuznejo sedanjim varnostnim ukrepom na letališčih. Britanski mediji ugibajo, da gre za bombe v prenosnih računalnikih oziroma v telesih samomorilskih napadalcev.