Tudi na MZZ zanikali prihod zapornikov iz Guantanama

Tako v Mladiki kot na ameriškem veleposlaništvu zanikajo tajni sestanek ministra Erjavca z ameriškim diplomatom.

Objavljeno
16. januar 2013 11.04
Posodobljeno
16. januar 2013 11.35
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana − Tako na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani kot na ministrstvu za zunanje zadeve so zanikali informacijo, ki so jo objavili na enem od spletnih portalov, da v prihodnjih tednih v Slovenijo prihajata zapornika iz zloglasnega taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Tako na MZZ kot na ameriškem veleposlaništvu so potrdili, da je Slovenijo pred časom obiskal posebni odposlanec za Guantanamo Daniel Fried; zavrnili pa so pisanje prej omenjenega portala, da se je Fried sestal s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

»Informacija je neresnična«

Kot so sporočili z ameriškega veleposlaništva, se ZDA in Slovenija o sprejemu zapornikov iz Guantanama še naprej pogovarjata, a informacija o prihodu dveh kitajskih Ujgurov v Slovenijo ni resnična, čeprav bi si, tako na veleposlaništvu, »želeli, da bi bila«.

Vodja oddelka za stike z javnostjo Christopher Wurst je ob tem sicer še zapisal: »Združene države ostajajo zavezane zaprtju Guantanama, zato iščejo države, v katere bi lahko preselili pripornike. O tem smo se pogovarjali s številnimi prijatelji in zavezniki, med njimi tudi s Slovenijo.«

Tudi MZZ zanika informacijo o sprejemu zapornikov

Tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu so informacijo o prihodu zapornikov v Slovenijo zanikali. V izjavi za javnost so zapisali: »Slovenija podpira zaprtje pripornega centra v Guantanamu vse od njegovega odprtja. V tej luči je Slovenija leta 2009 pozdravila takratno odločitev predsednika ZDA Obame, ki je takoj po nastopu svojega prvega predsedniškega mandata podpisal ukaz o zaprtju pripornega centra in ob tem vse države Evropske unije in druge zaveznice zaprosil, naj iz humanitarnih razlogov pomagajo pri sprejemu pripornikov iz Guntanama, ki niso več osumljeni terorističnih dejanj in ki se zaradi določenih razlogov ne morejo vrniti v domovino. V zadnjih letih je prošnja za pomoč pri zaprtju Guntanama bila tudi tema pogovorov med ameriškimi in slovenskimi predstavniki. V tem kontekstu je bila na predlog ministrstva za notranje zadeve v prejšnji vladi leta 2011 sprejeta novela Zakona o tujcih, ki predstavlja ustrezno pravno podlago za morebitni sprejem pripornikov iz Guntanama v Sloveniji, če bi se vlada RS za kaj takšnega odločila. Vlada RS o tem ni sprejela nobene odločitve.«

WikiLeaks: pogojevanje sprejema zapornika za obisk pri Obami

Informacija o prihodu zapornikov iz Guantanama v Slovenijo je prišla na dan konec novembra 2010 po objavi diplomatskih depeš na spletišču WikiLeaks. Dokumenti so razkrili, da so ZDA vodile trda pogajanja z vrsto držav in jim celo obljubljale denar v zameno za sprejem terorističnih osumljencev iz ameriškega zapora Guantanamo. O tem so se predstavniki Washingtona med drugim pogovarjali s Slovenijo.

Poročilo ameriškega veleposlanika v Ljubljani je hkrati razkrilo, da je zdaj že nekdanji slovenski premier v zameno za sprejem zapornika iz Guantanama želel obisk pri Obami. Pahor je takrat ameriške diplomate tudi spraševal, kaj lahko naredijo za srečanje z Obamo. Iz Pahorjevega kabineta so takrat sporočili, da se slovenska in ameriška administracija pogovarjata o sprejemu enega zapornika, a da tega niso pogojevali s srečanjem z Obamo.