Tudi Portoriko za Romneyja

Na otoku Portoriko, kjer lahko ameriški državljani volijo le na strankarskih sta tekmovala le Romney in Santorum.

Objavljeno
19. marec 2012 09.22
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je zlahka zmagal na strankarskih volitvah za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata na ozemlju Portoriko in s tem osvojil 20 delegatov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi na Floridi. Republikanska predsedniška kampanja se sedaj seli v Illinois, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na otoku Portoriko, kjer lahko prebivalci, ki so ameriški državljani, volijo le na strankarskih, ne pa tudi splošnih predsedniških volitvah, sta tekmovala le Romney in nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum. Slednji si je možnosti za dober rezultat hitro zapravil. Med obiskom Portorika pred volitvami je izjavil, da bi morala glede na zvezni zakon angleščina tam postati uraden jezik, če želi otok postati 51. zvezna država ZDA.

Za Portoričane je bila to žalitev, prvič, ker noben zvezni zakon ne določa, da je angleščina uradni jezik ZDA, niti, da bi bil to pogoj za polnopravno priključitev ZDA, drugič pa zato, ker ima angleščina na otoku že skoraj tako veliko težo kot španščina, saj je v obveznem šolskem učnem programu. ZDA so Portoriko konec 19. stoletja odvzele Španiji.

Romney je bil bolj previden in je izjavil le, da priporoča učenje angleščine, ki je v ZDA »jezik priložnosti«. Zmago v Portoriku je označil,kot zelo pomembno, saj bodo glasovi volivcev latinsko-ameriškega rodu novembra, ko bo potekal dvoboj med republikanskim kandidatom in demokratom Barackom Obamo, zelo pomembni. Veliko Portoričanov namreč živi v ZDA in tam lahko volijo.

Po skoraj 100 odstotkih preštetih glasov jih je Romney v Portoriku osvojil več kot 80 odstotkov in s tem pobral vseh 20 delegatov za konvencijo, ki so jih določili z volitvami. Trije delegati gredo na konvencijo mimo volitev zaradi svojega položaja v stranki, vendar bodo tudi ti najverjetneje Romneyjevi.

Romney ima sedaj po zmagi v Portoriku skupaj 521 delegatov, Santorum 253, nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich iz Georgije 136 in zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul 50. Gingrich in Paul v Portoriku nista vodila aktivne kampanje in tudi sicer jima več ne kaže dobro.

Le Sanotrum ima še nekaj upanja, da lahko prehiti Romneyja, čeprav je to upanje vse manjše. Za zmago na konvenciji je potrebno zbrati 1144 delegatskih glasov in Romney je prehodil že skoraj pol poti. V nedeljo je v državi Illinois, kjer bodo republikanci volili v torek, izrazil prepričanje, da bo osvojil nominacijo, njegova soproga Ann pa je stranko pozvala, da je čas za poenotenje. Romney bi lahko dovolj delegatov zbral do junija.

Santorum je bil v nedeljo Louisiani, kjer bodo volitve v soboto, 24. marca. Ponovno je poudaril, da ne gre nikamor, saj je Romney pomanjkljiv kandidat. Santorum je dejal, da ima njegov nasprotnik veliko več denarja in podporo strankarskega vrha, vendar pa z volivci ne more »skleniti pogodbe«. V anketah Louisiane, ki ima na voljo 46 delegatov za konvencijo, vodi Santorum. Romney pa vodi v anketah Illinoisa, ki bo v Tampo poslal 69 delegatov, še piše STA.