Tujima novinarjema uspelo pobegniti iz Homsa

Med reševanjem fotografa je padlo več sirskih aktivistov. Iz mesta Homs medtem poročajo o novih žrtvah.

tor, 28.02.2012, 11:20; spremenjen: 16:08

Damask - BBC poroča, da je iz Homsa s pomočjo aktivistov uspelo pobegniti fotografu Sunday Timesa Paulu Conroyu, in je menda že v sosednjem Libanonu. Zunaj Sirije je menda tudi ranjena novinarka Figaroja Édith Bouvier, katere videposnetek, v katerem javnost kliče na pomoč, so prejšnji teden objavili sirski aktivisti.

Reševanje Paula Conroya iz obleganega mesta pa je terjalo krvavi davek. Po poročanju Guardiana se je namreč skupina dvakrat znašla na območju sovražnikovega ognja. V prvem so padli trije sirski aktivisti, koliko je bilo ubitih v drugem, še ni znano. Fotograf se sicer po 26 urah reševanja dobro počuti.

Nov poskus evakuacije ranjencev iz sirskega mesta Homs, ki je že več kot teden dni tarča silovitih napadov, po besedah Rdečega križa včeraj sicer ni uspel. Reševalna vozila sirskega Rdečega polmeseca so se menda uspela prebiti v okrožje Baba Amr, a so od tam odpeljala brez ranjencev na krovu. Ni znano, zakaj evakucija ni uspela.

»Uspeli« krvavi referendum

Medtem ko se je sirski režim včeraj pohvalil s solidno udeležbo (menda je bila 57,4-odstotna) na nedeljskem referendumu o novi ustavi (ta bi prinesla parlamentarne volitve, Bašarju al Asadu pa omogočila, da na oblasti ostane še vsaj 16 let) in z rezultatom, da si 89,4 odstotka volivcev želi predlaganih sprememb, so aktivisti z zahoda države poročali o novih žrtvah. Samo v mestu Homs so po besedah lokalnega komiteja LCC, ki združuje sirske aktiviste, režimski izstrelki ubili 125 ljudi.

»Režim proti nam uporablja vse vrste orožja,« je po pisanju Independenta dejal odvetnik Adnan Mari. »V moji soseski za rušenje stavb uporabljajo rušilne bombe. Zdaj za pomoč več ne prosimo tujih vlad, temveč ljudi tujih držav.«

Rdeči križ je medtem vstopil tudi v mesto Hama, ki leži na zahodu države. Hrano in medicinsko pomoč so uspeli razdeliti dvanajst tisočim prebivalcem.

Svet ZN za človekove pravice razburil sirski odposlanec

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Fajsal Kabaz Hamoui je na današnjem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi tujino pozval, naj preneha z »netenjem sektaštva v Siriji kot tudi z dobavo orožja sirskim opozicijskim silam«. Odposlanec je bil kritičen tudi do sankcij EU, ki po njegovih besedah Damasku onemogočajo kupovanje zdravil in bencina.

Tunizija pripravljena Asadu nuditi zatočišče

Tunizijski predsednik Moncef Marzuki je povedal, da je Bašarju al Asadu pripravljen ponuditi azil, če se bo ta umaknil z oblasti. Tunizija se je že pretekli teden na mednarodnem srečanju o Siriji zavzela, da Asadu in njegovim svojcem v zameno za sestop s položaja odobrijo imuniteto pred sodnim pregonom. »Najti moramo politično rešitev ...,« je povedal Marzuki.

Povezane novice

Kako izriniti ZDA iz središča sveta
28. februar ob 06:00
Sirija je najbolj ambiciozen 
poskus kitajske zunanje politike v zadnjih štiridesetih letih.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se