Tujima novinarjema uspelo pobegniti iz Homsa

Med reševanjem fotografa je padlo več sirskih aktivistov. Iz mesta Homs medtem poročajo o novih žrtvah.

Objavljeno
28. februar 2012 09.15
Posodobljeno
28. februar 2012 10.20
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask - BBC poroča, da je iz Homsa s pomočjo aktivistov uspelo pobegniti fotografu Sunday Timesa Paulu Conroyu, in je menda že v sosednjem Libanonu. Zunaj Sirije je menda tudi ranjena novinarka Figaroja Édith Bouvier, katere videposnetek, v katerem javnost kliče na pomoč, so prejšnji teden objavili sirski aktivisti.

Reševanje Paula Conroya iz obleganega mesta pa je terjalo krvavi davek. Po poročanju Guardiana se je namreč skupina dvakrat znašla na območju sovražnikovega ognja. V prvem so padli trije sirski aktivisti, koliko je bilo ubitih v drugem, še ni znano. Fotograf se sicer po 26 urah reševanja dobro počuti.

Nov poskus evakuacije ranjencev iz sirskega mesta Homs, ki je že več kot teden dni tarča silovitih napadov, po besedah Rdečega križa včeraj sicer ni uspel. Reševalna vozila sirskega Rdečega polmeseca so se menda uspela prebiti v okrožje Baba Amr, a so od tam odpeljala brez ranjencev na krovu. Ni znano, zakaj evakucija ni uspela.

»Uspeli« krvavi referendum

Medtem ko se je sirski režim včeraj pohvalil s solidno udeležbo (menda je bila 57,4-odstotna) na nedeljskem referendumu o novi ustavi (ta bi prinesla parlamentarne volitve, Bašarju al Asadu pa omogočila, da na oblasti ostane še vsaj 16 let) in z rezultatom, da si 89,4 odstotka volivcev želi predlaganih sprememb, so aktivisti z zahoda države poročali o novih žrtvah. Samo v mestu Homs so po besedah lokalnega komiteja LCC, ki združuje sirske aktiviste, režimski izstrelki ubili 125 ljudi.

»Režim proti nam uporablja vse vrste orožja,« je po pisanju Independenta dejal odvetnik Adnan Mari. »V moji soseski za rušenje stavb uporabljajo rušilne bombe. Zdaj za pomoč več ne prosimo tujih vlad, temveč ljudi tujih držav.«

Rdeči križ je medtem vstopil tudi v mesto Hama, ki leži na zahodu države. Hrano in medicinsko pomoč so uspeli razdeliti dvanajst tisočim prebivalcem.

Svet ZN za človekove pravice razburil sirski odposlanec

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Fajsal Kabaz Hamoui je na današnjem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi tujino pozval, naj preneha z »netenjem sektaštva v Siriji kot tudi z dobavo orožja sirskim opozicijskim silam«. Odposlanec je bil kritičen tudi do sankcij EU, ki po njegovih besedah Damasku onemogočajo kupovanje zdravil in bencina.

Tunizija pripravljena Asadu nuditi zatočišče

Tunizijski predsednik Moncef Marzuki je povedal, da je Bašarju al Asadu pripravljen ponuditi azil, če se bo ta umaknil z oblasti. Tunizija se je že pretekli teden na mednarodnem srečanju o Siriji zavzela, da Asadu in njegovim svojcem v zameno za sestop s položaja odobrijo imuniteto pred sodnim pregonom. »Najti moramo politično rešitev ...,« je povedal Marzuki.