Tunizijsko sodišče oprostilo nekdanjega libijskega premiera

Bagdadi al Mahmudi je bil obtožen zaradi nezakonitega vstopa v državo. Tripoli še vedno zahteva njegovo izročitev.

Objavljeno
14. februar 2012 17.30
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tripoli - Tunizijsko sodišče je danes nekdanjega libijskega premiera Bagdadija al Mahmudija oprostilo obtožb povezanih z nezakonitim vstopom v državo. Njegov odvetnik je že zahteval, da oblasti njegovega klienta nemudoma izpustijo. »Nikakršne pravne podlage ni več, da ga zadržujejo v zaporu,« je povedal.

Tunizijske oblasti še niso sporočile, ali bodo Mahmudija spustile na svobodo. Njegovo izročitev namreč še vedno zahtevajo libijske oblasti, ki ga obtožujejo, da je v času režima Moamerja Gadafija pripadnike varnostnih sil spodbujal k posilstvu žensk v mestu Zuvarah.

Nekdanja libijskega premiera so prijeli septembra lani na meji med Tunizijo in Alžirijo. Tunizijsko sodišče je sicer že lani odločilo, da Mahmudija izročijo domovini, a takratni prehodni predsednik Fuad Mebaza ni hotel podpisati potrebne dokumentacije, njegov naslednik Moncef Marzuki pa je Tripoliju sporočil, da bodo Mahmudija izročili, ko bodo razmere v Libiji dopuščale »pravično sojenje«.

Nekdanji libijski premier izročitvi domovini nasprotuje, hkrati pa je v Tuniziji zaprosil za status begunca. Po njegovih besedah mu namreč v Libiji grozi smrtna kazen, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.