Turčija ob sirski meji okrepila vojaške sile

Turčija se je za namestitev protizračnega orožja ob meji s Sirijo odločila po sestrelitvi njihovega vojaškega letala.

Objavljeno
28. junij 2012 16.05
SYRIA-CONFLICT-BOMBING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Turške oblasti so skoraj teden dni za tem, ko so sirske sile sestrelile turško vojaške letalo F-4 na svoje meje začele nameščati težko orožje in dodatne sile. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je danes zjutraj proti obmejnemu mestu Reyhanli v provinci Hatay vila kolona okoli 30 vojaških vozil, dodatno orožje so pripeljali tudi v vojaško oporišče v mestu Yayladagi.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je spremembo v obrambi pred Sirijo napoved že v torek. Parlamentu je pojasnil, da je Sirija s sestrelitvijo njihova letala dokazala, da ogroža njihovo varnost, zato bodo vsakršen »vojaški element«, ki se bo približal turški meji, obravnavali kot grožnjo in s tem legitimno vojaško tarčo. Okrepitev vojaških sil ob turško-sirski meji sicer uradna Ankara še ni potrdila.

V središču Damaska eksplodirali bombi

Pred sodno stavbo v središču Damaska sta danes odjeknili dve eksploziji, ki sta po poročanju sirske državne televizije ranili tri ljudi. Podtaknjena je bila tudi tretja bomba, a se po poročanju sirske televizije ni sprožila. Anonimni vir blizu policije je za AFP povedal, da so bile vse tri smrtonosne naprave pritrjene pod avtomobili sodnikov. Oblasti so za napad že obtožile teroristične organizacije.

Medtem ko Kofi Anan snuje načrt o vzpostavitvi prehodne sirske vlade, iz nemirne države tudi danes poročajo o spopadih. Ti naj bi potekali tudi v Dumi, predmestju prestolnice. Vsaj štirje ljudje so bili ubiti.