Turški premier politično krizo označil za zaroto

Odgovornost za zaroto zoper turško prihodnost in stabilnost je pripisal nasprotnim silam.

Objavljeno
04. januar 2014 15.16
TURKEY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Istanbul - Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je politično krizo, ki pretresa njegovo vlado po izbruhu korupcijskega škandala, danes označil za zaroto zoper turško prihodnost in stabilnost, odgovornost zanjo pa pripisal nasprotnim silam. »Ne bomo dovolili, da se nad turško prihodnost zgrne oblak,« je bil odločen turški premier.

Na kosilu v Istanbulu, ki so se ga udeležili provladni intelektualci, pisatelji in novinarji, je Erdoğan znova ponovil svoje prepričanje, da njegovi nasprotniki v Turčiji in na tujem kujejo zaroto, s katero ga želijo odstaviti s položaja.

»Doseči so želeli naklepni umor nacionalne volje,« je turški premier dejal v televizijskem nagovoru.

»Poskušali so doseči sodniški državni udar v Turčiji. Toda nasprotovali bomo tej operaciji, tej zaroti 17. decembra, ki je usmerjena proti prihodnosti in proti stabilnosti naše države,« je bil oster Erdoğan.

Odziv na protikorupcijsko preiskavo

Erdoğan se je z današnjimi obtožbami o zaroti znova odzval na obsežno protikorupcijsko preiskavo, ki je privedla do aretacij ključnih Erdoğanovih zaveznikov. Med aretiranimi 17. decembra so bili tudi pomembni poslovneži in sinovi nekdanjih ministrov.

Turški premier je bil zaradi aretacij in posledično odstopov več ministrov prisiljen spremeniti sestavo svojega kabineta, več članov pa je izstopilo tudi iz njegove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Korupcijski škandal je odmeval tudi v gospodarskih krogih. Turška lira je padla na rekordno nizko vrednost glede na dolar, istanbulska borza pa je ta teden zabeležila padec številnih delnic.

Erdoğan prepričan, da bodo krizo prebrodili

Erdoğan je v današnjem nagovoru znova izrazil svoje prepričanje, da bo Turčiji uspelo premostiti zdajšnje težave. Prihajajoče marčevske lokalne volitve je označil kot preizkus pred predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale avgusta.

Erdoğanova vlada, ki je na oblasti od leta 2002, je pripadnike gibanja Gülen, ki je ime dobilo po nekdanjem Erdoğanovem zavezniku Fethullahu Gülenu, obtožila, da so vpleteni v protikorupcijsko preiskavo.

Gülen, ki od leta 1999, potem ko so ga obtožili, da načrtuje islamizacijo države, živi v ZDA, naj bi imel dobre zveze v turškem pravosodju, policiji in političnih krogih. Vplivni klerik je že zanikal vsakršno vpletenost v protikorupcijsko preiskavo.