Turški premier protestnike pozval, naj odidejo

Turške oblasti bodo park Gezi (zaenkrat) pustile pri miru. Če protestniki ne bodo odšli, jim grozi posredovanje policije.

Objavljeno
14. junij 2013 13.04
TURKEY-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Istanbul − Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je po sinočnjih pogovorih s predstavniki gibanja Solidarnost s Taksimom in obljubi, da so načrti o gradnji nakupovalnega središča na mestu, kjer je sedaj park Gezi, do nadaljnjega odloženi, popoldne protestnike pozval, naj se še nocoj umaknejo iz središča Istanbula. »Mladi, vztrajali ste dovolj dolgo, vaše sporočilo je bilo slišano. Zakaj torej še vedno ostajate?« je v današnjem govoru, ki ga je predvajal turška državna televizija, povedal Erdoğan.

Turški premier je po dveh tednih nemirov, ki so se konec maja iz istanbulskega trga Taksim razširili po državi, ubral bolj spravljive tone. Po sinočnjem srečanju s predstavniki aktivistov je tiskovni predstavnik Erdoğanove stranke AKP Hüseyin Çelik dejal, da se oblasti parka Gezi ne bodo dotaknile, dokler ne bodo izvedli referenduma o njegovi usodi. »Hočemo vedeti, kaj menijo prebivalci Istanbula. Njihovo mnenje je za nas zelo pomembno,« je dejal. Oblasti poleg tega čakajo tudi na odločitev sodišča, ki je po pritožbi protestnikov začasno ustavilo načrtovana dela v parku.

Čeprav na srečanju niso sprejeli nobenih konkretnih odločitev, sta ga obe strani ocenili kot pozitivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predstavnik gibanja Solidarnost s Taksimom Tayfun Kahraman je sporočil, da se bodo o predlogu vlade posvetovali s protestniki v središču Istanbula, a nad predlogom referenduma, ki bi lahko odločil v prid eni ali drugi strani, niso najbolj navdušeni. »Nismo trpeli skozi vse napade zato, da bi zdaj imeli referendum,« so zapisali.

Protesti v Turčiji so se po poročanju ameriške tiskovne agencije AP tako znašli pred ključno fazo - obstaja namreč možnost, da protestniki, ki so še eno noč preživeli v parku, ne bodo hoteli oditi in da bo policija znova posredovala. Zadnji tovrsten poskus 31. maja se je končal z demonstracijami, ki so se razširili po vsej državi. Zahteve protestnikov po ohranitvi parka so sicer kmalu dopolnili pozivi k odstopu vlade. Nasprotniki namreč premiera Erdoğan obtožujejo zatiranja kritikov - novinarjev, Kurdov in vojske - ter uvajanja konservativnih islamskih vrednot.

Pod drobnogledom medicinsko osebje in Twitter

V zadnjih dveh tednih so v spopadih med policijo in protestniki umrli štirje ljudje, po podatkih Turškega zdravniškega združenja (TBB) je bilo ranjenih skoraj 7500 oseb. Združenje je danes opozorilo, da je ministrstvo za zdravje sprožilo preiskavo o medicinskem osebju, ki je v preteklih tednih na terenu prostovoljno nudilo pomoč ranjenih protestnikom. Ministrstvo poleg tega menda terja še podatke o ranjenih. »Ponosni smo na vse naše brate, ki so dan in noč, kljub grožnji solzivca in vodnih topov skrbeli za protestnike. Ministrstvu ne bomo izdali niti enega imena,« je zatrdil predstavnik TBB Osman Ozturk.

Po poročanju turškega Hürriyeta se je pod drobnogledom znašlo tudi delovanje Twitterja v Turčiji, ki so ga protestniki uporabljali za obveščanje širše javnosti o demonstracijah. Več ljudi so oblasti zaradi »podžiganja izgredov in širjenja propagande« prek omenjenega družabnega omrežja tudi aretirale.»Twitter nima pravne osnove za delovanje v Turčiji. Na svoji strani oglašujejo, a državi ne plačujejo davkov,« je za Hürriyet povedal neimenovani predstavnik ministrstva za promet.