Turški premier: Protestniki se bodo na volitvah naučili lekcijo

Na trgu Taksim v Istanbulu, kjer so se množični protivladni protesti pred dobrim tednom dni začeli, se je spet trlo protestnikov.

Objavljeno
09. junij 2013 11.19
TURKEY-PROTESTS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Istanbul - Turški premier Recep Tyyip Erdoğan je danes privržence svoje islamistično usmerjene vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) pozval, naj lokalne volitve, ki bodo naslednje leto, uporabijo kot priložnost, da se protivladne protestnike »nauči lekcijo«. Medtem pa se danes po državi nadaljujejo protesti ter spopadi s policijo.

»Samo sedem mesecev je še do lokalnih volitev. Želim, da jih na voliščih na demokratičen način naučite lekcijo,« je Erdoğan dejal množici privržencev na letališču v južnoturškem mestu Adana. V Turčiji bodo leta 2014 sicer potekale lokalne in predsedniške volitve.

Turški premier je ponovil svoje trdno stališče glede burnih demonstracij, ki predstavljajo njegov največji izziv, odkar je pred desetletjem prevzel oblast. »Ne bomo naredili tega, kar počnejo nekateri razgrajači. Oni požigajo in uničujejo. So tako podli, da žalijo predsednika vlade te države,« je dejal Erdogan in nasilne protestnike označil za »anarhiste« in »teroriste«.

Protesti in spopadi se nadaljujejo

Medtem pa so se tisoči Turkov tudi danes, na deseti dan protestov, zgrnili na ulice mest, med drugim v Istanbulu, Ankari in v večjem zahodnem mestu Izmir. »Tayyip, odstopi,« so pozivali protestniki.

Protestniki so že zjutraj pričeli z zažiganjem gum in metanjem pirotehničnih sredstev proti policiji, ki je odgovorila s solzivcem.

Turški mediji poročajo, da so bili v Ankari ranjeni številni protestniki, ko je policija razgnala množico približno 10.000 ljudi, ki so se prerivali, potem ko so policisti uporabili vodne topove in solzivec.

Novi spopadi med policijo in demonstranti pa so izbruhnili tudi v istanbulski mestni četrti Gazi, delavskem mestnem predelu, kjer prebivajo pretežno Alevi, muslimanska manjšina, ki nasprotuje Erdoğanu. Protestniki so tam v policijo metali zažigalne naprave.

Še v soboto je turška vlada vztrajala, da so protesti pod nadzorom, a je nekaj ur po tem istanbulski trg Taksim zasedla velika množica.

Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

Policija je proti protestnikom že ob začetku protestov uporabila solzivec in vodne topove, pri čemer je bilo poškodovanih več tisoč ljudi, za posledicami nasilja med protesti pa so umrli trije.