Turški premier tuje medije obtožil podžiganja težav v državi

Oblasti so sicer po več kot dveh mesecih v ponedeljek znova omogočile dostop do spletnega portala Youtube.

Objavljeno
03. junij 2014 19.17
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ankara - Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je danes zahodne medije obtožil vohunjenja in podžiganja težav v državi. Poročevalca ameriške televizije CNN v Turčiji Ivana Watsona je označil za »ovaduha«. Sicer pa so turške oblasti v ponedeljek znova omogočile dostop do spletnega portala Youtube.

Watson je bil v soboto na kratko pridržan, medtem ko se je v živo javljal iz Istanbula, kjer so potekali protesti ob prvi obletnici množičnih demonstracij proti Erdoğanovi vladi.

Policija je proti zbranim protestnikom uporabila solzivec in vodne topove že na stranskih ulicah, zato da se ne bi prebili do trga Taksim, ki je bil središče lanske vstaje.

Turški premier je sicer v zadnjih tednih kritiziral mednarodne medije, njihovo poročanje pa označil kot provokativno in »prenapihnjeno«. Za nemške medije je menil, da so o njegovi vladi poročali sovražno, poroča STA.

Okoli 25.000 policistov je bilo v soboto razporejenih v Istanbulu, kjer se je več sto demonstrantov udeležilo uličnih protestov zaradi omejitev svobode izražanja in spletne svobode, kot tudi širjenja korupcije.

Aretiranih je bilo več kot 100 ljudi, ki so bili že vsi izpuščeni. Sicer pa številni, ki so sodelovali na lanskih protestih, še vedno čakajo na sodni postopek pred sodiščem, je še poročala STA.

Medtem pa je dpa še poročala, da so turške oblasti po več kot dveh mesecih v ponedeljek znova omogočile dostop do spletnega portala Youtube. Ukrep so sprejele po odločbi ustavnega sodišča, ki je presodilo, da prepoved krši temeljne pravice. Tudi Twitter je bil za kratek čas prepovedan, a je bil dostop zaradi sodne odločbe že v aprilu znova omogočen.