Turški protestniki kljub obljubam Erdogana vztrajajo v parku

Protestno gibanje ne popušča niti v Ankari, kjer so policisti ponoči protestnike znova razgnali s solzivcem.

Objavljeno
15. junij 2013 17.26
TOPSHOTS-TURKEY-POLITICS-UNREST
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Carigrad - Protestniki, ki že več kot dva tedna protestirajo proti potezam vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana, še naprej zasedajo park Gezi v Carigradu, ki je bil povod za izbruh protestov. Erdogan je sicer v petek pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, a protestniki vztrajajo, da so njihove zahteve večje od tega.

Erdogan je v četrtek na prvih pogovorih s ključno skupino protestnikov Solidarnost s Taksimom pomembno popustil in to le nekaj ur za tem, ko je kljubovalnim protestnikom v parku Gezi dal »zadnje opozorilo«, naj zapustijo območje.

Protestniki so vso minulo noč v parku razpravljali o odzivu na to potezo in sklenili, da je njihovo gibanje večje od boja za ohranitev parka.

»Mladi, dovolj časa ste bili v parku«

»Nadaljevali bomo naš upor v luči krivic in nepoštenja v državi,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisala skupina Solidarnost s Taksimom. »To je šele začetek.«

Odločitev bi lahko znova močno zaostrila napetosti, potem ko je Erdogan v petek ponudil prvo spravno gesto od začetka protestov. »Mladi, dovolj časa ste bili v parku, da ste posredovali sporočilo. V parku ne potekajo dela, zakaj torej še vztrajate?« je v televizijskem nagovoru protestnikom v petek sporočil Erdogan.

Protestno gibanje medtem ne popušča niti v Ankari, kjer so policisti ponoči protestnike znova razgnali s solzivcem in vodnimi topovi. Kakih 30 ljudi je bilo aretiranih.

Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem

V turški prestolnici sicer danes pripravljajo shod podpornikov Erdoganove vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP). Uradno gre za predvolilni shod, neuradno pa za napenjanje mišic in prikazovanje moči in podpore, ki jo uživa premier.

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije proti protestnikom, ki so nasprotovali pozidavi parka Gezi v Carigradu, razširili po vsej Turčiji. Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem, vladi pa očitajo tudi, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

V protestih je doslej umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je kakih 7500. Erdogan je protestnike v prvih odzivih zmerjal z vandali in tujimi plačanci. Dejal je tudi, da so protesti spodbujani iz tujine in namenjeni gospodarskemu strmoglavljenju Turčije.