Turško tožilstvo zahteva dosmrtno ječo za glavne domnevne prevratnike

Med obtoženimi poskusa strmoglavljenja vlade so tudi generali in drugo vojaško osebje ter novinarji.

Objavljeno
19. marec 2013 15.25
Turkey Kurds
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Turško tožilstvo je v ponedeljek zahtevalo dosmrtne zaporne kazni za več deset obtožencev, med drugim za generale, drugo vojaško osebje in novinarje, ki jim očitajo načrtovanje nasilnega strmoglavljenja turške vlade. Tožilstvo je v primeru Ergenekon, poimenovanem po tajni kriminalni skupini, zahtevalo dosmrtni zapor za 64 obtožencev.

Istanbulski tožilec je predložil 2271 strani dolgo končno mnenje o 275 obtožencih, vpletenih v štiri leta trajajočo preiskavo skupine Ergenekon, za katero tožilstvo trdi, da je teroristična organizacija.

Med 64 osumljenci, za katere tožilstvo zahteva dosmrtno ječo, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije tudi nekdanji vojaški poveljnik Ilker Basbug in devet drugih sedanjih in nekdanjih generalov, ki jim očitajo »poskus nasilnega strmoglavljenja turške vlade« in »poskuse, da bi preprečili normalno delovanje vlade«.

Več kot 100 drugim pa grozijo od sedem in pol do 15-letne zaporne kazni zaradi članstva v nacionalistični mreži, ki jo obtožujejo številnih poskusov strmoglavljenja vlade turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Sojenje, ki se je začelo leta 2008, se je zaradi tehničnih prekinitev zavleklo za več mesecev, zdaj pa bodo kmalu na vrsti razsodbe. Provladne skupine so sojenje pozdravile kot korak v demokracijo, ki bo končal tradicijo političnega vmešavanja v Turčiji, kjer je nekoč vplivna vojska strmoglavila štiri vlade v 50 letih, piše STA.

Na drugi strani pa kritiki opozarjajo, da je primer Ergenekon osnovan na šibkih dokazih, namenjen pa naj bi bil maščevanju skupinam, ki nasprotujejo Erdoganovi vladi, ki je na oblasti od leta 2002.