Učitelj, ki je preprečil novo tragedijo

Učitelj na šoli v Bakersfieldu Ryan Heber je mladostnika prepričal, da je odložil orožje in se predal policiji.

Objavljeno
14. januar 2013 10.08
Connecticut School Shooting
R. Z.
R. Z.

Združene države Amerike je prejšnji teden spet pretreslo streljanje na srednji šoli, tokrat v mestu Bakersfield v Kaliforniji. Šestnajstletni dijak je s pištolo vstopil v eno od učilnic, kjer je potekal pouk, in sprožil vsaj dva strela. Pri tem je huje ranil najmanj enega dijaka, ki so ga v bolnišnico kasneje sprejeli v kritičnem stanju. Policija imena strelca ni izdala, je pa objavila ime učitelja Ryana Heberja, ki je mladostnika prepričal, da je odložil orožje in se predal policiji.

Heberju in enemu od nadzornikov kampusa na srednji šoli Taft Union je strelca, potem ko je ta ranil svojo prvo tarčo, uspelo pregovoriti, naj izpusti preostale dijake in odloži pištolo, še preden so prišli policisti. Po izjavi predstavnikov kalifornijske policije sta učitelj, ki ga je v glavo zadel prazen tulec izstreljenega naboja, in nadzornik kampusa ukrepala profesionalno in pogumno. »S strelcem sta se gledala iz oči v oči, nista vedela, ali ju bo ustrelil,« je njun položaj opisal šerif okrožja Kern Donny Youngblood. Storilčevi žepi so bili po njegovih besedah polni nabojev, koliko jih je dejansko izstrelil, pa je policija v petek še ugotavljala.

»Reakcija učitelja je rešila življenja in zavarovala mnoge,« se je na junaško ravnanje Ryana Heberja odzval republikanski kongresnik Kevin McCarthy, ki zastopa okrožje Kern.

Med republikanci in demokrati te dni teče pestra razprava o zaostritvi orožne zakonodaje; povod zanjo je bilo streljanje na osnovni šoli v zvezni državi Connecticut sredi decembra, v katerem je umrlo 26 oseb.