Ugandsko sodišče razveljavilo sporni zakon o homoseksualcih

Zakon, ki je med drugim za homoseksualce predvideval dosmrtno ječo, so razveljavil zaradi napake v postopku sprejetja.

Objavljeno
01. avgust 2014 15.38
Uganda Gays
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kampala − Ustavno sodišče Ugande je danes razveljavilo sporen novi zakon proti homoseksualcem, češ da ga je parlament sprejel po napačnem postopku. Zakon, ki ga je februarja podpisal ugandski predsednik Yoweri Museveni, predvideva dosmrtno ječo za homoseksualce, prepoveduje promocijo homoseksualnosti in od državljanov zahteva prijavo homoseksualcev oblastem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ustavno sodišče je razsodilo, da je zakon neveljaven, ker proces njegovega sprejemanja ni bil v skladu z ustavo. Zakon so decembra lani v parlamentu sprejeli brez potrebnega števila poslancev.

»Pravica je slavila, zmagali smo,« je povedal odvetnik Nicholas Opiyo, ki je vodil izpodbijanje zakona na ustavnem sodišču. A podporniki zakona so že sporočili, da se bodo pritožili na vrhovnem sodišču, poroča STA.

Čeprav so zakon, ki predvideva dosmrtno ječo za homoseksualce, razveljavili, pa je homoseksualnost na podlagi prejšnje zakonodaje v Ugandi še vedno nezakonita, zanjo pa so zagrožene z večletne zaporne kazni.

Poslanci bi lahko zakon poslali nazaj v obravnavo v parlament, kar pa bi lahko bil dolgotrajen proces, saj so zadnji zakon sprejemali štiri leta.

Sporni zakon proti homoseksualcem je med sprejemanjem požel številne kritike mednarodne skupnosti. Med drugim je ameriški državni sekretar John Kerry zakon primerjal s antisemitskimi zakoni v nacistični Nemčiji, še piše STA.