Kijev zapira tri mejne prehode z Rusijo

Z začasnim zaprtjem treh mejnih prehodov so seznanili tudi rusko stran, so sporočili iz ukrajinskih obmejnih enot.

Objavljeno
05. junij 2014 11.15
Posodobljeno
05. junij 2014 11.15
POLAND/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj, Pariz, Berlin, Kijev - Po napadih proruskih separatistov so oblasti v Kijevu danes zaprle tri mejne prehode z Rusijo. Z območja so evakuirali tudi prebivalce in družine pripadnikov obmejnih enot. Gre za mejne prehode v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki so bili ponoči tarče napadov. Obmejne enote so pozvale vlado k napotitvi vojaških okrepitev na mejo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Z začasnim zaprtjem treh mejnih prehodov so seznanili tudi rusko stran, so sporočili iz ukrajinskih obmejnih enot. Zaprli so dva od devetih cestnih mejnih prehodov in enega od treh železniških v Lugansku.

Poudarili so, da je na mejnem območju veliko teroristov, kot imenujejo proruske upornike, ter da so pripadniki obmejnih enot in njihove družine stalna tarča obstreljevanj. Poudarili so, da je ponekod nadzor meje zelo težak, piše STA.

Vlado so pozvali, naj za obrambo na meje pošlje vojsko in enote narodne garde.

Rusko zunanje ministrstvo je kritiziralo zaprtje mejnih prehodov. Kot so poudarili, gre za zaskrbljujoč in nezakonit ukrep, s katerim ljudem preprečujejo, da bi odšli s kriznih območij. Ruski mediji so poročali, da z mejnih prehodov bežijo ukrajinski obmejni stražarji, piše STA.

Ukrajina glavna tema pogovorov več državnih voditeljev

Ukrajinska kriza bo danes v središču več pogovorov svetovnih voditeljev. Francoski predsednik François Hollande bo na ločenih srečanjih v Parizu zvečer gostil tako ameriškega predsednika Baracka Obamo kot predsednika Rusije Vladimirja Putina. Nemška kanclerka Angela Merkel se bo prvič sestala z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, poroča STA.

Hollande bo Obamo in Putina sprejel pred petkovo slovesnostjo ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki se je bodo udeležili tudi številni drugi svetovni voditelji. Med drugim bo že danes francoski predsednik kot gostjo pozdravil tudi britansko kraljico Elizabeto II.

Srečanje med Obamo in Putinom ob tej priložnosti ni predvideno, je pa Putin v intervjuju pred dogodkom nakazal pripravljenost na pogovore z njim kot tudi z novim ukrajinskim predsednikom Porošenkom, piše STA.

Bosta pa Rusija in ZDA že danes o krizi v Ukrajini razpravljali na ravni zunanjih ministrov. V Parizu se bosta vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega John Kerry znova sestala na pogovorih, ki bodo poleg Ukrajine namenjeni tudi razmeram v Siriji, napovedujejo v Washingtonu in Moskvi.

Po Evropi po nedavni izvolitvi že potuje tudi novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Po obisku v Varšavi, kjer se je v sredo udeležil slovesnosti ob prvih povojnih demokratičnih volitvah izpred četrt stoletja, ga bo danes v Berlinu sprejela Merklova. V petek bo tudi on na slovesnosti v Franciji.

Bodo pa seveda razmere v Ukrajini, kjer se na vzhodu nadaljujejo spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko, na dnevnem redu tudi drugega dne vrha skupine G7. Voditelji najrazvitejših držav na svetu se po petnajstih letih prvič sestajajo brez Rusije in v Bruslju, še piše STA.