Ukrajina uvaja vojaško obveznost nabornikov

Naborniški sistem so odpravili pred pol leta, danes pa so ga ponovno uvedli zaradi vse večjega upora proruskih aktivistov.

Objavljeno
01. maj 2014 21.41
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kijev - Ukrajina na vzhodu države ponovno uvaja vojaško obveznost nabornikov, je danes sporočil začasni predsednik države Oleksander Turčinov. »Cilj je, da se prepreči grožnja ozemeljski celovitosti in vmešavanje v notranje zadeve Ukrajine,« je dejal po podpisu ukaza.

Pod orožje bodo tako morali vsi Ukrajinski fantje, stari od 18 do 25 let. Vpoklicali naj bi jih še v maju in potem v juniju, služiti pa bodo morali pol leta, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajina tako ponovno uvaja naborniški sistem, ki ga je sicer odpravila šele pred pol leta.

Do odločitve začasnih oblasti v Kijevu prihaja sredi vse večjega upora proruskih separatistov na vzhodu države, ki ga, kot priznavajo Turčinov, ukrajinske oblasti ne morejo več nadzorovati.

Danes so separatisti tudi nasilno zasedli stavbo državnega tožilca v Donecku in napadli več sto ukrajinskih policistov, ki so stavbo varovali. V incidentu so bili ranjeni najmanj štirje policisti.

Industrijski Doneck, ki ima okoli milijon prebivalcev, je sicer srce proruskega upora na vzhodu Ukrajine in separatisti so v tem mestu in istoimenski pokrajini že razglasili »republiko Doneck«.

Za 11. maj napovedujejo tudi referendum o neodvisnosti in priključitvi Rusiji po krimskem vzoru.