Ukrajina zavrnila zadnjo rusko podražitev plina in grozi z arbitražo

Ukrajina je od Rusije še naprej pripravljena kupovati plin po stari ceni.

Objavljeno
05. april 2014 14.48
*reu* RUSSIA-UKRAINE/DEAL
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kijev - Ukrajina je danes zavrnila zadnje podražitve ruskega plina in Rusiji zagrozila z arbitražo. Po besedah začasnega premiera Arsenija Jacenjuka so podražitve oblika »ekonomske agresije«, s katero želi Rusija kaznovati nove ukrajinske voditelje za nedavno odstavitev proruskih oblasti v Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je ta teden ukinila še zadnji popust Ukrajini pri dobavi plina, ceno za 1000 kubičnih metrov pa zvišala za 100 dolarjev na 485 dolarjev. Ruski Gazprom od Ukrajine tako sedaj zahteva, da za plin plačuje višjo ceno kot katerakoli druga evropska država, navaja AFP.

»Politični pritisk je nesprejemljiv. In ne sprejemamo cene (skoraj) 500 dolarjev (za 1000 kubičnih metrov plina)«, je po seji vlade dejal Jacenjuk in dodal, da je Ukrajina od Rusije še naprej pripravljena kupovati plin po stari ceni 265,60 dolarja, saj je ta »sprejemljiva«.

Po besedah začasnega premierja si Rusija Ukrajine z »vojaško agresijo« ni mogla prisvojiti, zato zdaj takšen načrt uresničuje z »ekonomsko agresijo«. Ob tem je še posvaril, da mora biti Ukrajina pripravljena na možnost, da ji Rusija bodisi omeji bodisi popolnoma ustavi dobavo plina.

Ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan pa je danes dejal, da bo Kijev z Gazpromom poskušal doseči dogovor, kot alternativo pa je omenil tudi sodno reševanje spora. »Če nam ne uspe doseči dogovora, bomo šli na arbitražno sodišče, kot nam to dovoljujejo veljavne pogodbe,« je dejal.

Rusija sicer pogosto izkorišča plin kot orožje v konfliktih z Ukrajino, ki je močno odvisna od ruskih energentov. Konflikt med državama, katerega posledica je bilo zmrzovanje prebivalcev srednje Evrope v mrzli zimi leta 2009, pa je izpostavil tudi veliko odvisnost Evrope od ruskega plina.