Ukrajinska kriza: Izmenjava svaril in groženj

Ukrajinska policija je v Harkovu aretirala 70 ljudi, kmalu naj bi osvobodili še vladna poslopja v Luhansku in Donecku.

Objavljeno
08. april 2014 13.54
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-KHARKIV-POLICE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Harkov, Doneck, Luhansk - Vrenje, ki se je s polotoka Krim preselilo na vzhod Ukrajine, ne pojema. Ukrajinska policija je danes v mestu Harkov znova prevzela nadzor nad poslopjem lokalne administracije, ki so ga včeraj zavzeli proruski protestniki. 70 ljudi so aretirali, več policistov je ranjenih. Uradni Kijev upa, da bodo v kratkem osvobodili še vladna poslopja v Luhanskem in Donecku.

»Sprožili smo protiteroristično operacijo. Središče mesta je blokirano, podzemna železnica ne obratuje. Ne skrbite, ko končamo, bomo blokado odstranili,« je pred začetkom današnje operacije na svojem facebook profilu zapisal ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Iz ministrstva so pozneje sporočili, da so aretirani med drugim osumljeni »nezakonitih aktivnosti, povezanih s separatizmom, organizacije množičnega nemira in ogrožanja človeškega zdravja«.

V rokah proruskih aktivistov je medtem še vedno poslopje lokalne administracije v Donecku, kjer so včeraj razglasili neodvisnost in napovedali referendum o priključitvi k Ruski federaciji. Po poročanju ukrajinskih medijev, ki jih povzema Ria Novosti, so podobno namero včeraj izrazile tudi proruske skupine v Harkovu, a tega niso formalno potrdile.

Svarila in grožnje

Po zaostritvi razmer na vzhodu se je ponovno zaostrila tudi retorika med Zahodom in Rusijo. Moskva namreč vztraja, da odgovornost za odcepitev Krima nosijo ukrajinski nacionalisti, agresivna retorika in zahodne države, ki so od Ukrajine zahtevale, da izbere med vzhodom in zahodom. Kijev je še posvarila, naj zaustavi vsakršne vojaške priprave na vzhodu države, saj s tem tvega državljansko vojno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj obljubil, da ruske varnostne sile ne bodo posredovale na vzhodu Ukrajine. Toda ni izključeno, da se Moskva ne bo odzvala na prošnjo »ljudskega sveta« v Donecku, naj tja pošlje mirovne sile, je, kot smo že včeraj poročali, izjavil dumski poslanec in vplivni član Putinov stranke Enotna Rusija Vjačeslav Nikonov.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je včeraj na drugi strani Rusijo obtožil načrtnega razbijanja Ukrajine. »Včeraj se je začel drugi val specialne operacije Ruske federacije proti Ukrajini, katere cilj je destabilizirati položaj v državi, vreči ukrajinsko oblast, preprečiti volitve in razbiti našo državo na koščke.« Danes pa je ruskim seperatistom zagrozil, da bodo vsakogar, ki bi sodeloval pri zasedbi vladnih stavb, obravnavali kot terorista. »Oblasti bodo obravnavale separatiste in teroriste, ki so vzeli v roke avtomatsko orožje in zasedli zgradbe, skladno z ustavo in zakonom - kot teroriste in kriminalce.«

Pred posredovanjem ruskih sil v Ukrajini je danes posvaril prvi mož Nata Anders Fogh Rasmussen. »Rusijo pozivam, naj se umakne in ne zaostruje razmer na vzhodu Ukrajine. Če bi se Rusija odločila za posredovanje v Ukrajini, bi bila to zgodovinska napaka.«