Ukrajinska kriza: Priprave na »tretjo svetovno vojno«

Moskva obtožuje Zahod, da hoče »prevzeti nadzor« nad Ukrajino. Pentagon: Ruska vojaška letala nad Ukrajino.

Objavljeno
25. april 2014 21.09
TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-UNREST-POLITICS-EAST-DEMO
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

V po površini še vedno največji evropski državi je bilo danes razmeroma mirno, saj so ukrajinske sile zaustavile »protiteroristične« operacije proti separatistom na jugovzhodu države. Pač pa se zaostruje hladnovojna retorika med mednarodnimi »sponzorji« ukrajinskega konflikta.

Navzkrižno obtoževanje med Moskvo in Washingtonom, kdo koga in kako podpira v Ukrajini, se vleče že dlje časa. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da se je vse skupaj začelo zato, ker hoče Zahod »prevzeti nadzor« nad rusko zahodno sosedo zaradi svojih lastnih političnih ambicij, ne pa v interesu ukrajinskega prebivalstva. »Če jih vsak dan pokliče moj ameriški kolega John Kerry in jim pove, kaj morajo storiti, in ko ugotovite, kako daleč so ZDA od Ukrajine in kako so vznemirjene, potem se zdi, kakor da zares v veliki meri usmerjajo ta proces,« je Lavrov povedal za rusko državno televizijo Russia Today (RT), ki oddaja v angleškem jeziku.

Kerry je takoj vrnil udarec. Moskvo je obtožil, da cel teden po sprejemu ženevskega sporazuma ni čisto nič storila, da bi prepričala ukrajinske separatiste, naj odložijo orožje in zapustijo zasedena upravna poslopja. Še več, prvi mož ameriške diplomacije je prepričan, da za protesti na vzhodu Ukrajine stoji Rusija, saj da demonstranti nosijo enake uniforme in govorijo s tujim naglasom.

Kerry je napadel tudi medij, ki je predvajal pogovor z njegovim ruskim kolegom. Televizijo RT je označil za »propagandno trobilo«, ki ga uporabljajo za »promocijo fantazij ruskega predsednika Vladimira Putina o tem, kaj se dogaja na terenu. Skoraj ves svoj čas posvetijo propagandi in izkrivljanju tega, kar se dogaja oziroma ne dogaja v Ukrajini.« V uredništvu televizije zahtevajo opravičilo od Kerryja, na njegove izjave pa se je takoj odzval Lavrov. »ZDA poskušajo popačiti vse, kar se dogaja v Ukrajini, potem pa nas obtožujejo - tako kot je to storil Kerry s svojim tonom generalnega tožilca - da smo vključili, kakor oni pravijo, putinski propagandni stroj RT,« je izjavil prvi človek ruske diplomacije. Kerryjev odziv je mogoče razumeti, je dodal Lavrov, saj je RT postala resna konkurenca CNN in podobnim medijem, zato »bomo še naprej podpirali ta neodvisni pogled, ki je alternativa temu, kar nam govori zahodna propaganda«.

Medtem so se v Kijevu odločili, da ne bodo s silo, temveč s popolno blokado in izčrpavanjem obračunali s separatističnimi protestniki, ki so zasedli mesto Slovjansk. Vršilec dolžnosti ukrajinskega obrambnega ministra Mihail Koval je izjavil, da so ruski vojaki le še kilometer od ukrajinske meje, premier Arsenij Jacenjuk pa je Rusijo obtožil, da hoče zanetiti tretjo svetovno vojno. Iz Bele hiše so sporočili, da se je ameriški predsednik Barack Obama pogovarjal z voditelji Britanije, Francije, Italije in Nemčije, ki se vsi strinjajo, da Rusija ne spoštuje ženevskega sporazuma, zato že pripravljajo nove sankcije. Obama je včeraj priznal, da tudi novo kaznovanje najbrž ne bo imelo haska, a Putin po njegovih besedah »ni neumen«, zato se zaveda gospodarske škode, ki jo je njegova država zaradi sankcij že utrpela.