Janukovič podpisal dogovor z opozicijo, se umaknil iz Kijeva

Ukrajinski parlament je tudi odstavil notranjega ministra in Timošenkovi morda omogočil odhod na prostost.

Objavljeno
21. februar 2014 06.41
Posodobljeno
21. februar 2014 06.41
Mo. B., Š. P., Delo.si
Mo. B., Š. P., Delo.si

23:30 Po poročanju ruskih medijev je Janukovič zvečer zapustil ukrajinsko prestolnico in odpotoval proti vzhodu v  Harkov, ni pa zapustil dražve.

21:00: Na Trgu neodvisnosti je še vedno napeto. Opozicijski voditelji so nameravali zbranim predstaviti podpisani dogovor z Janukovičem, a so jih namesto navdušenja pričakali žvižgi. Obenem pa so nekateri protestniki nezaupljivi do sklenjenega dogovora in še naprej vztrajajo pri takojšnjem odstopu predsednika. Določili so skrajni rok: če z oblasti ne bo odšel do 10. ure v soboto, grozijo z napadom na predsedniško palačo.

17:50: Ukrajinski parlament je sprejel amandma h kazenskemu zakoniku, ki bi lahko obsojeni opozicijski voditeljici in nekdanji premierki Juliji Timošenko tlakoval pot na svobodo.

17:33: Ukrajinski parlament je že nekaj ur po podpisu sporazuma od mrtvih obudil ustavo izpred leta 2004. V skladu z novimi pristojnostmi je že odobril amnestijo za vse priprte protestnike, s položaja pa odstavil notranjega ministra Vitalija Zaharčenka, ki ga mnogi krivijo za policijsko nasilje.

17:01: Kljub mednarodnemu hvaljenju dogovora številni protestniki trdijo, da sporazum preprosto ni dovolj. Ena od protestnikov Dana Pavljičko je za BBC povedal, da opozicijski voditelji ne zastopajo celotnega ljudstva, ne predstavljajo Trga neodvisnosti v Kijevu. »Jasno je, da so ljudje razočarani in to ni dovolj za končanje protestov,« je povedala.

16:12: Ukrajinski parlament potrdil amnestijo za protestnike, vpletene v nasilje zadnjih dni.

16:11: Na podpis sporazuma se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki je povedal, da je sporazum potreben kompromis za začetek nepogrešljivega politične dialoga, ki bo vodil v demokratičen in miren izhod iz krize.

16:08: Eden vidnejših opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk je po podpisu sporazuma sporočil, da bodo predčasne volitve organizirali med septembrom in decembrom letos, vse dokler »vsem zahtevam ne bo ugodeno« pa da naj protestniki ostanejo na ulicah.

15:41: Nemški, francoski in poljski zunanji ministri so pozdravili podpis sporazuma o rešitvi krize v Ukrajini in pohvalili pogum sprtih strani, da se zavežeta k spoštovanju dogovora. Ameriški veleposlanik v Ukrajini Geoffrey Pyatt upa, da sporazum pomeni ključen preboj v krizi, EU pa je obe strani posvarila, naj zdaj obljube tudi udejanjita.

15:01: Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in opozicijski voditelji so danes med slovesnostjo v predsedniški palači podpisali dogovor o končanju krize v državi.

12:37: Ključne točke dogovora med vlado in opozicijo (povzeto po BBC):
• V 48 urah sprejem zakona, s katerim bo v veljavo znova stopila ustava izpred leta 2004.
• V prihodnjih desetih dneh sestava vlade narodne enotnosti.
• Do septembra sprejem ustavnih reform, ki bodo bolj uravnoteženo porazdelile politično moč med predsednikom, vlado in parlamentom.
• Najpozneje do decembra razpis predčasnih predsedniških volitev, ki bodo temeljile na novi ustavi.
Preiskava o nasilju, ki je izbruhnil v zadnjih dneh.
• Oblasti ne smejo razglasiti izrednih razmer, opozicija se bo vzdržala nasilja.

12:03: Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po sklenitvi dogovora o končanju krize na svoji spletni strani napovedal predčasne predsedniške volitve (datum še ni znan), sestavo vlade narodne enotnosti in ustavne spremembe, s katerimi se bo del pristojnosti predsednika prenesel na vlado in parlament.

***

Dan po najbolj krvavem dnevu od začetka protestov v Ukrajini in po noči pogajanj med vlado, opozicijo, zunanjimi ministri Nemčije, Poljske in Francije ter ruskim odposlancem, sicer varuhom človekovih pravic Vladimirje Lukinom, je ukrajinsko predsedstvo sporočilo, da so dosegli dogovor, s katerim bodo končali krizo v državi. Sporazum, podrobnosti katerega uradno še niso znane, naj bi podpisali danes.

Opozicija se je po nočnih pogajanjih zavila v molk, francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je opozoril, da dogovor še ni »dokončen« in da naj bi se pogajanja nadaljevala danes opoldne. Da še niso rekli končne besede, je povedal tudi član nemške delegacije. Je pa pozneje anonimni evropski diplomat potrdil, da bodo »začasni« sporazum podpisali, kljub temu da opozicija zahteva nekatere spremembe.

Podrobnosti dogovora še niso znane, po poročanju ukrajinske zasebne televizije 1+1 pa naj bi po neuradnih podatkih med drugim predvideval, da se v 48 urah država vrne na ustavo izpred leta 2004, s čimer bi se del pristojnosti s predsednika preneslo nazaj na vlado in parlament. Vlada narodne enotnosti naj bi nastala v 10 dneh, Dmitro Kuleba, predstavnik opozicije in nekdanji svetovalec ukrajinskega zunanjega ministra, pa je za Delo povedal, da bi predčasne volitve lahko organizirali decembra. Po njegovih besedah bi tak dogovor protestniki Majdana (imenovani po Trgu neodvisnosti) verjetno zavrnili, saj po vseh žrtvah zadnjih dni zahtevajo takojšne spremembe. [Celoten intervju s Kulebom lahko preberete v jutrišnji tiskani izdaji Dela ali danes pozno popoldne na www.delo.si]

Protesti so v Ukrajini, razpeti med Rusijo in Evropsko unijo, izbruhnili novembra, ko je predsednik Viktor Janukovič nepričakovano odstopil od podpisa pridružitvenega sporazuma z EU. A so se mirne demonstracije v zadnjih dneh sprevrgle v nasilno obračunavanje, v katerem je v zadnjih dneh umrlo več deset  ljudi. Po podatkih ukrajinskih oblasti naj bi v zadnjih dneh umrlo 77 ljudi, protestniki vztrajno, da je samo včeraj življenje izgubilo najmanj 60 ljudi.

Po brutalnem nasilju so EU in ZDA proti Ukrajini sprejele sankcije. Večina zadeva posameznike, ki jih krivijo za nasilje, zunanji ministri EU pa so sinoči podprli tudi embargo na prodajo opreme za notranjo represijo.