Ukrajinska vlada zaustavila priprave na podpis sporazuma z EU

Vodja ukrajinske opozicije je po odločitvi vlade zahteval odstavitev predsednika Viktorja Janukoviča.

Objavljeno
21. november 2013 15.05
UKRAINE-EU-RUSSIA-PARLIAMENT-TYMOSHENKO
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajinska vlada je danes sprejela poseben odlok, s katerim je zaustavila vse priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU, ki je bil predviden za konec meseca. Vlada namesto tega predlaga ustanovitev tristranske trgovinske komisije med Ukrajino, EU in Rusijo, ki bi razrešila trgovinske spore med njimi, kot je predlagal ruski predsednik Vladimir Putin.

Kot je zapisano v odloku, je bila odločitev sprejeta, da bi zagotovili nacionalno varnost Ukrajine ob upoštevanju učinkov na trgovino z Rusijo, če bi bil sklenjen sporazum z unijo.

Da bi za skupno mizo sedli predstavniki EU, Ukrajine in Rusije, je sicer predlagal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je med današnjim obiskom na Dunaju izjavil, da si bo njegova država ne glede na odlok še naprej prizadevala za tesnejše sodelovanje z unijo.

Vodja ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk je po odločitvi vlade zahteval odstavitev predsednika Viktorja Janukoviča. »Če Janukovič zavrne podpis sporazuma, to ni samo državna izdaja, temveč tudi razlog za odstavitev predsednika in razpustitev vlade,« je v parlamentu izjavil Jacenjuk. Dodal je, da je opozicija zahtevala, naj premier Mikola Azarov v petek v parlamentu pojasni »nezakonito in neustavno« odločitev vlade.

Ukrajinski parlament je pred tem danes zavrnil več predlogov zakonov, s katerimi bi zaprti nekdanji premierki Juliji Timošenko omogočili zdravljenje v tujini. Noben od predlogov namreč ni pridobil podpore vladajoče Stranke regij predsednika Viktorja Janukoviča.

S tem se je verjetnost podpisa sporazuma o krepitvi vezi med Ukrajino in EU močno zmanjšala. EU je namreč večkrat poudarila, da bo Ukrajina pridružitveni sporazum, ki velja tudi za prvi korak proti članstvu v uniji, lahko podpisala le, če bo izpolnila vse pogoje, vključno z oprijemljivim napredkom pri reševanju »problema selektivnega sodstva«.

Podpis sporazuma z Ukrajino je za EU strateško pomemben, saj bi veliko vzhodno sosedo, bivšo sovjetsko republiko, približal Evropi in oddaljil od Rusije. Moskva medtem pritiska na Kijev, naj se raje pridruži njeni carinski uniji, v kateri sta Kazahstan in Belorusija. EU naj bi sporazum z Ukrajino podpisala na vrhu Vzhodnega partnerstva, torej vrha EU in šestih bivših sovjetskih republik - Ukrajine, Belorusije, Armenije, Azerbajdžana, Moldavije in Gruzije - ki bo 28. in 29. novembra v litovski prestolnici.