Janukovič in opozicija pozno zvečer sklenili premirje

V ŽIVO: Medtem ko na Zahodu razpravljajo o morebitnih sankcijah, se Janukovič in predstavniki opozicije dogovarjajo o pogajanjih.

Objavljeno
19. februar 2014 06.24
Posodobljeno
19. februar 2014 06.24
UKRAINE/
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

23:00: Nekdanja predsednica vlade Julija Timošenko je prepričana, da je Janukovič osebno odgovoren za smrt vsakega, ki je v protestih izgubil življenje. »Ne bomo vredni njihovega spomnia, če se tiho predamo,« je dejala v izjavi za časopis Unian.

22:20: Pozno zvečer so se na pogovorih sešli predsednik Janukovič in trije predstavniki opozicije, Arsenij Jacenjuk, Vitalij Kličko, Oleg Tjagnibok. Razglasili so premirje in začetek pogajanj za konec nasilja. V izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani ukrajinskega predsednika, so zapisali, da policisti ne bodo posredovali med protestniki.

Nekdanji minister za gospodarstvo in vodja ene od opozicijski strank Arsenij Jacenjuk je na spletni strani svoje stranke zapisano potrdil »Načrtovan napad se ne bo zgodil. Razglasili smo premirje. Pomembno je zaščititi človeška življenja.«

Na Trgu neodvisnosti še vedno vztraja nekaj sto protestnikov, ki so po poročanju portala RT med tem prevzeli tudi nadzor nad ministrstvom za kmetijstvo in prehrano (v središču Kijeva) in streljali v policijska vozila. Vdrli so tudi v lokalno upravno stavbo v Poltavi.

21:45: Ameriški predsednik Barack Obama je pred srečanjem z mehiškim kolegom Enriquejem Peno Nietom na vrhu severne Amerike v Toluci ukrajinski vladi zagrozil s posledicami, če bodo nadaljevali z nasiljem proti protestnikom.

21:08: Kyiv Post poroča, da so v kaosu, ki je izbruhnil po včerajšnjih nemirih, številni spregledali, da so protestniki znova zavzeli mestno hišo - prav tisto, ki so jo po dolgotrajnih pogajanjih z oblastmi v nedeljo zapustili. V rokah protestnikov je menda tudi glavna pisarna pošte na Trgu neodvisnosti in vladno poslopje, v katerem ima sedež državni regulator za televizijo in radio.

21:00: Nevarnost vojne med »četniki« z vzhoda in »ustaši« z zahoda ni zanemarljiva. Več v komentarju Borisa Čibeja z naslovom: Nova Bosna?

20:36: Samo klinični idioti računajo na to, da bodo Evropa ali ZDA pritekle v Ukrajino gradit liberalnodemokratski raj na zemlji, trdi ruski filozof Sergej Roganov. Več odzivov iz Rusije najdete TUKAJ.

19:34: Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo veleposlanika Ukrajine Mikolo Kiričenka. Izrazili so globoko zaskrbljenost Slovenije nad razvojem dogodkov v državi in ostro obsodili nasilje med demonstranti in policijo.

Pričakujejo, da se bo oblast vzdržala vsakršne uporabe sile proti protestnikom, ki izvajajo z ustavo zagotovljeno pravico mirnega združevanja in izražanja mnenja, da bo uvedla preiskavo in da bodo odgovorni za nasilje ustrezno kaznovani.

Predstavniki ministrstva so v pogovoru z ukrajinskim veleposlanikom poudarili nujno obnovo konstruktivnega dialoga z opozicijo in civilno družbo.

19:23: Ukrajinski predsednik je po včerajšnjem nasilju odpustil poveljnika oboroženih sil generala Volodimirja Zamana. Na položaju ga bo nasledil poveljnik ukrajinske mornarice admiral Jurij Iljin.

18:22: Politični analitik iz družbe Berta Communications v Kijevu Taras Berezovets je za spletni portal Kyiv Post pojasnil, da lahko varnostna služba SBU v skladu s pristojnostmi »protiteroristične operacije« brez sodnega naloga pridrži in zasliši kogarkoli, ki ga sumi terorizma. »Lahko te ugrabijo na ulici in te zadržujejo v priporu do 72 ur, ne da bi obvestili družino«. Poleg tega lahko na podlagi kakršnegakoli suma preiščejo prostore in zasežejo lastnino. »Pri tovrstnih operacijah ne potrebujejo dovoljenja sodišča, kot ga sicer« je pojasnil.

17:53: Poljski premier Donald Tusk se namerava zavzeti za uvedbo sankcij zoper Ukrajino. »Nobenega dvoma ni: oblast v Kijevu je odgovorna za žrtve in dramo v Kijevu in ne opozicija,« je povedal.

Ikona boja proti komunizmu in nekdanji poljski predsednik Lech Walesa je nekoliko bolj zadržan. »Obe strani - predsednik in opozicija - poskušata uničiti drug drugega. Predsednik bi se moral vdati in razglasiti predčasne volitve, a je bil na drugi strani demokratično izvoljen in zato se upira,« je povedal za spletni portal Wirtualna Polska. Dodal je še, da bi morala EU govoriti z Rusijo o rešitvi krize v Ukrajini. »Napake so bile narejene - nihče ni govoril z Rusijo,« je povedal.

17.39: V Ukrajino bodo v kratkem odpotovali francoski, nemški in poljski zunanji ministri, ki se bodo sešli tako s predstavniki opozicije kot vlade. Po obisku v Kijevu bodo odleteli nazaj v Bruselj, kjer se bodo udeležili izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, na katerem bodo razpravljali o morebitni sankcijah zoper Ukrajino.

Z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem je danes po telefonu govoril predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki ga je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja. »Izrazil je svoje ogorčenje in osuplost nad nedavnimi spopadi v Ukrajini, ki so terjali nepotrebne žrtve in ranjene. Pozval je k takojšni prekinitvi nasilja in ostro obsodil kakršnokoli uporabo sile pri reševanju politične krize,« je v izjavi za javnost zapisala evropska komisija.

17:30: »Goreče ulice Kijeva so polne oklepnih vozil. Veliko ljudi je bilo ubitih s strelnim orožjem. Zamaskirani desničarski skrajneži na televiziji v živo pretepajo državne uradnike. To je vojna. In poti nazaj ni,« je za Delo povedal Jegor Prosvirin, ruski aktivist in ustanovitelj nevladne organizacije Sputnik&Pogrom. Celoten pogovor lahko preberete TUKAJ.

17:29: Mihail Dobkin, guverner regije Harkov, je po poročanju Kyiv Post posvaril, da bodo proti morebitnim protestnikom ukrepali z vsemi zakonitimi sredstvi. »To je poziv vsem, ki jih navdušuje vonj po smrti in sla po oblasti: če bo kdorkoli poskušal destabilizirati razmere v regiji Harkov, bo občutil oster odpor«.

17:17: Ukrajinske varnostne sile so danes na območju celotne države sprožile »protiterostično operacijo«. Vodja varnostne službe Oleksandr Jakimenko je v izjavi za javnost zapisal, da so predsednika Janukoviča obvestili o akciji, v kateri bodo varnostne službe tesno sodelovale z ministrstvom za obrambo pri vzpostavljanju dodatnega nadzora na mejah in ohranjanju javnega reda in miru. »Skrajne skupine s svojo dejavnostjo ogrožajo življenja milijonov Ukrajincev,« je povedal. Po njihovih podatkih je v zadnjih nekaj dneh v roke »zločincev« prišlo 1500 kosov orožja in 100.000 nabojev.

14.06: Ukrajinska obveščevalna služba SBU je odprla preiskavo o »nezakonitih poskusih nekaterih politikov, da bi prevzeli oblast v državi.

13.18: Rusija je obsodila smrtonosne proteste v soseščini in jih označila za poskus državnega udara. Ruski predsednik Valdimir Putin je za razmah nasilja obtožil ukrajinsko opozicijo.

13.05: Nemiri so se iz Kijeva razširili tudi v nekatere druge kraje na zahodu države, med drugim v Ivano-Frankivsk, Lvov in Ternopil.

12.45: Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po včerajšnjih krvavih spopadih med protestniki in policijo, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 25 ljudi, četrtek razglasil za dan žalovanja.

11.35: Po zaostritvi nasilja v Ukrajini je Evropska unija, ki je dolgo oklevala glede sankcij, pripravljena na ukrepanje. Visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton je že zaprosila visoke diplomate članic, ki sestavljajo politično-varnostni odbor, naj preučijo vse opcije. Za jutri popoldne je sklicala izredno zasedanje zunanjih ministrov EU.

***

Nekajtedensko zatišje in dozdevno umirjanje razmer v Ukrajini sta prinesli vihar. Med včerajšnjimi srditimi spopadi med protivladnimi protestniki in policijo, najhujšimi v skoraj tri mesece trajajoči politični krizi, je po zadnjih informacijah umrlo 25 ljudi, okoli tisoč je ranjenih, od tega se jih 241 zdravi v bolnišnici. Razmere so še vedno napete − v ukrajinskem glavnem mestu se pripravljajo na nove izgrede.

Središče Kijeva spominja na vojno območje. Nad Trgom neodvisnosti se vije dim, še vedno je videti plamene. Policisti, ki so med nočnimi spopadi protestnike uspeli prisiliti k delnemu umiku, uničujejo njihov tabor, vendar pa se istočasno z druge strani na trg znova zgrinjajo nasprotniki vladavine predsednik Viktorja Janukoviča. Pripravljajo se na nov obračun s policijo − po navedbah Reutersa se nekateri med njimi, opravljeni v improvizirano zaščitno opremo, oborožujejo s palicami, kamenjem in zažigalnimi bombami.

Janukovič: Protestniki prestopili mejo

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v današnjem nagovoru državljanov po sinočnjih spopadih dejal, da so protivladni protestniki, ki so se podali na ulice in ga z orožjem poskušali strmoglaviti z oblasti, prestopili mejo. »Voditelji opozicije so zanemarili načela demokracije, v skladu s katerimi se oblast pridobi na volitvah, ne na ulicah. Prestopili so mejo, ko so pozvali ljudi, naj primejo za orožje,« je dejal po navedbah agencije AFP. Napovedal je, da bodo odgovorni za kršenje zakonodaje odgovarjali.

Janukovič je poudaril, da se je vse od začetka protestov prizadeval izogniti uporabi sile ter je opoziciji vztrajno ponujal dialog in možnost volitev, pa čeprav so mu njegovi zavezniki svetovali drugače. Ponovil je pripravljenost za izvedbo volitev in morebitno priznanje zmage opozicije, ki pa je po njegovih besedah oblast odločena prevzeti nemudoma. Voditelje opozicije je pozval, naj se distancirajo od radikalnih sil, ki podpihujejo prelivanje krvi in spopade z varnostnimi silami.

Predsednik se je sicer ponoči srečal z opozicijskim voditeljem Vitalijem Kličkom, vendar pa se je njuno srečanje končalo brez uspeha. Kličko je po pogovoru z Janukovičem dejal, da predsednik ne namerava umakniti policije in prenehati s krvavim napadom na protestnike. Kot je dodal po pisanju AFP, za Janukoviča obstaja le ena možnost − očiščenje trga Majdan. Opozicija po Kličkovih trditvah na to ne bo pristala. »To je majhen otok svobode,« je dejal vodja stranke Udar. Podobno je za ukrajinsko opozicijsko televizijo Kanal 5 dejal tudi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk. »Predsednik je predlagal, da se predamo. Ostali bomo tukaj s protestniki.«

Kličko je pozneje sporočil, da se je Janukovič z opozicijo znova pripravljen srečati danes.

Po zatišju izbruhnil vihar

Pred včerajšnjim izbruhom nasilja − prvim po nemirih sredi januarja, ko je umrlo več ljudi − je kazalo, da se razmere v Ukrajini nekoliko umirjajo in da se država nagiba k rešitvi krize, v katero je zabredla po tem, ko je predsednik Janukovič novembra lani nepričakovano odstopil od podpisa sporazuma z Evropsko unijo in se namesto tega raje odločil za tesnejše vezi z Rusijo. Protivladni protestniki so tako v nedeljo zvečer zapustili zasedena vladna poslopja, v ponedeljek pa je začela veljati amnestija.

Včerajšnji nemiri so se začeli pred parlamentom, kjer se je zbralo okoli 20.000 protivladnih protestnikov, ki so hoteli s svojo številnostjo podkrepili zahteve opozicije po ustavnih spremembah. Nekaj sto izgrednikov je ob vzklikih »Sramota!« zažgalo dva tovornjaka, policiste obmetavalo s kamenjem in se jih lotilo s palicami, policisti pa so odgovorili s solzivcem, zvočnimi granatami in gumijastimi naboji. Ranjenih je bilo okoli 150 ljudi, med njimi 30 huje, spopadi pa so že tedaj zahtevali najmanj devet smrtnih žrtev.

Po več urah je policistom uspelo protestnike potisniti proti Trgu neodvisnosti, središču vstaje proti vladavini predsednika Janukoviča, kjer je vztrajalo okoli 25.000 ljudi. Opozicijski voditelj Vitalij Kličko je zaradi bojazni pred morebitnim policijskim posedovanjem ženske in otroke pozval, naj Majdan zapustijo. Strah pred nasilnim poskusom zatrtja protestov je naraščal tudi zaradi ultimata ukrajinske varnostne službe, ki je posvarila, da bodo red vzpostavile njihove sile, če se ulični spopadi ne bodo končali.

Varnostne sile se proti večeru res odločile za posredovanje. Tisoče pripadnikov policije je z vodnimi topovi in zvočnimi granatami protestnike poskušalo odstraniti s trga. V Kijevu je bilo nemirno vso noč, spopadi pa so se razširili tudi na zahod države.

Napeto je bilo včeraj tudi v parlamentu, kjer so opozicijski poslanci blokirali dostop do govorniškega pulta, potem ko je predsednik vrhovne rade Volodimir Ribak zavrnil njihove zahteve, da bi na dnevni red uvrstil razpravo o ustavnih reformah, s katerimi bi omejili pooblastila predsednika. Novi izbruh nasilja je po vsej verjetnosti zmanjšal možnosti za naglo rešitev krize.