Ukrajinskemu Darthu Vaderju ne pustijo, da bi vodil državo

Volilna komisija v Kijevu je zavrnila prijavo podpredsednika ukrajinske piratske stranke Darta Oleksijeviča Vejderja.

Objavljeno
05. april 2014 21.17
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Konec tedna je centralna volilna komisija v Kijevu objavila seznam kandidatov, ki se bodo 25. maja na predčasnih volitvah potegovali za predsednika države. Prijavilo se je kar 46 kandidatov, a so zaradi nepopolnih vlog le polovici dovolili, da se spustijo v boj. Zavrnili so tudi podpredsednika ukrajinske piratske stranke Darta Oleksijeviča Vejderja.

Tako se ime razvpitega princa teme iz znamenite Vojne zvezd napiše po ukrajinsko. Dart Oleksijevič Vejder se je odločitvi uprl in napovedal, da se bo nad komisijo zgrnil s svojo armado vesoljskih bojevnikov.

Za največja favorita predsedniških volitev sicer veljata dva stara politika, ki sta se kalila že v osrčju režima nekdanjega predsednika Leonida Kučme: oligarh Petro Porošenko, eden najbogatejših Ukrajincev, ki mu kot lastniku ogromne proizvodnje sladkarij pravijo tudi čokoladni kralj, in donedavnega zaprta Julija Timošenko, ki si je doslej prislužila že dva »kraljevska« naziva. Ko se je s trgovanjem z ruskimi energenti še v času Kučme dokopala do velikanskega bogastva, se jo je prijelo ime plinska princesa. Pred desetimi leti, ko se je podobno kot zdaj v središču Kijeva »zgodil narod«, pa so jo začeli klicati princesa oranžne revolucije.

Prav intrige Timošenkove pa so krive, da je komisija zavrnila njegovo vlogo, je prepričan Dart Vejder, ki na predvolilne shode prihaja v svojem tradicionalnem črnem kostumu, z masko in čelado, ki spominja na nacistično. »Moji jurišniki so trideset tednov nabirali denar po vsej Ukrajini,« je podpredsednik piratske stranke pojasnil, kako je zbral okoli 160.000 evrov, kolikor znaša nevračljiva kavcija, ki jo morajo ob prijavi vplačati predsedniški kandidati. Prepričan je, da bi zanj glasovalo kar 42 odstotkov vseh volivcev, tako da mu napovedujejo javnomnenjske raziskave.

Vejder pravi, da je s svojim programom, ki ima na prvem mestu gradnjo vojaške vesoljske postaje za obrambo republike pred ozemeljskimi težnjami najbližjih sozemljanov, prepričal zlasti upokojence, rudarje, policiste in gospodinje. Ker je zaverovan v zmago, je napovedal, da bo zbral svoje vesoljske bojevnike in začel oblegati poslopje volilne komisije.

Čeprav so nekateri člani komisije že pred odločitvijo govorili, da bi bila kandidatura vesoljskega princa zla sramota za državo, kar 14 od navzočih 15 članov komisije Vejderja ni izločilo zaradi njegovega imena, pojave ali nastopa. Ugotovili so, da tistega zasedanja piratske stranke, na kateri naj bi za svojega predsedniškega kandidata uradno predlagala Vejderja, sploh ni bilo, zato so generalnemu tožilstvu predlagali, naj zaradi poneverjanja uradnih listin sproži preiskavo proti nesojenemu kandidatu.

Ta pravi, da ne bo klonil. »Vse, ki so v zadnjih dvajsetih letih delali za državo, bomo poslali na planet Tatuin, vse uradnike pa bomo zamenjali z roboti,« je Vejder napovedal svoje prve ukrepe, ko bo 25. maja zmagal na volitvah. Pravi, da bo v hipu rešil tudi spor s sosednjo Rusijo in njenim predsednikom Vladimirom Putinom. »Putinu bom ponudil predlog, ki ga ne bo mogel zavrniti,« je bil v pogovoru za ruski časnik Moskovski komsomolec skrivnosten 58-letni Dart Oleksijevič, ki se je novembra že samooklical za župana Odese, a tega razen peščice medijev ni v tem črnomorskem pristanišču še nihče opazil.