Ulice Sarajeva znova zavzeli protestniki

Protestniki pred poslopjem federalne vlade zahtevajo odstop premiera Federacije BiH Nermina Nikšića in vseh ministrov.

Objavljeno
10. februar 2014 10.07
Posodobljeno
10. februar 2014 10.07
Sarajevo protesti
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

19:38: Premiera Federacije BiH Nermin Nikšić se je danes sestal s predstavniki protestnikov. Čeprav je popoldne zavrnil možnost odstopa, je dejal, da svoji zamenjavi in zamenjavi ministrov ne nasprotuje, vendar pa je sklenil, da bo trenutna vlada delo opravljala do morebitnega imenovanje nove.

Tudi predsednik Federacije BiH Živko Budimir je izrazil pripravljenost na odstop, predčasne volitve pa je označil za najboljšo rešitev za izhod iz krize.

17:56: O jezi v BiH se je v Guardianu razpisal tudi naš filozof Slavoj Žižek. Kot je med drugim zapisal, so protesti upor proti državni eliti. »Ljudje v Bosni so končno razumeli, kdo je njihov resnični sovražnik − ne druge etnične skupine, ampak njihovi lastni voditelji, ki se pretvarjajo, da jih varujejo pred drugimi.« Bratstvo in enotnost, eden najbolj izrabljenih sloganov iz Titovih časov, je po Žižkovih besedah s tem znova postal aktualen.

Slovenski filozof še opozarja, da je naslednja in najtežja naloga kako proteste organizirati v novo družbeno gibanje, ki bi preseglo etnična razhajanja. »Si lahko predstavljate prizor besnih Bošnjakov in Srbov, ki skupaj demonstrirajo v Sarajevu?« vpraša Žižek.

Dodaja, da četudi bodo protesti postopoma izgubijo zagon, bo za njimi ostal žarek upanja.

17:09: V Sarajevu se je po navedbah tiskovne agencije Tanjug zbralo več tisoč protestnikov, ki pred poslopjem federalne vlade zahtevajo odstop premiera Federacije BiH Nermina Nikšića in vseh ministrov. Nikšić je to zahtevo že zavrnil.

17:07: Vlada Federacije BiH je vse politične subjekte pozvala, naj sprejmejo odločitev o izvedbi predčasnih volitev, na katerih bi državljani oblast izbirali v skladu z demokratičnimi načeli.

17:05: Zunanji ministri EU, ki danes zasedajo v Bruslju so ocenili, da bi se morala EU bolj angažirati pri reševanju problemov, ki pestijo Bosno in Hercegovino. Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je po pisanju Tanjuga predlagal, da rešitev poiščejo po vzoru dialoga med Beogradom in Prištin. »Ključ za stabilnost regije je stabilna Bosna in Hercegovina,« je dejal Erjavec.

14:11: Pred sedežem vlade Federacije BiH v Sarajevu se je zbralo več sto protestnikov, ki vzklikajo: »Odstopite! Odstopite!«. Demonstracije za zdaj potekajo mirno.

Po poročanju Dnevnega Avaza protestniki med drugim zahtevajo odstop federalne vlade, zmanjšanje poslanskih plač, zvišanje pokojnin, ukinitev dela na črno, večjo socialno varnost za brezposelne ...

14:03: Zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je voditelje BiH pozvala, naj upoštevajo razloge, ki so državljane prignali na ulice, in poskušajo najti rešitev.

13:35: Delov novinar Dejan Vodovnik, ki se trenutno mudi v Tuzli, je povedal, da se je pred tamkajšnjim požganim in uničenim poslopjem kantonske vlade danes zbralo okoli 200 ljudi. Njihovi transparenti pozivajo k novi oblasti, v kateri naj bodo vključeni predvsem mladi, nestrankarski ljudje.

Nova vlada tuzelskega kantona mora biti imenovana v prihodnjih 10 dneh.

12:40: Zaradi napovednih protestov so po poročanju Tanjuga danes iz varnostnih razlogov izpraznili stavbo v središču Sarajeva, v kateri ima svoj sedež tako tričlansko predsedstvo BiH kot predsednik Federacije BiH Živko Budimir. Urad za koordinacijo policijskih organov v državi je namreč presodil, da v trenutnih razmerah ne more zagotavljati ustrezne varnosti.

Proteste so za danes napovedali tudi v Mostarju, a je tamkajšnja policija opozorila, da jih organizatorji niso prijavili, zato jih tudi ne namerava dopustiti. Protestniki se bodo danes zbrali še v Livnu, Bugojnu in Bijeljini.

***

Danes ob 12. uri naj bi se na ulicah Sarajeva znova začeli zbirati protestniki, razočarani nad socialnimi razmerami. Glavna zahteva bo odstop federalne vlade.

Zaradi protestov, ki so se iz Tuzle v petek razširili v druga mesta po državi, je odstopil že četrti kantonski premier - Hamdija Lipovača iz unsko-sanskega kantona (USK). »Mandat poklanjam večini državljanov, ki jih spoštujem. Protestirali so z vso pravico, saj jim je prekipelo. A mandata vsekakor ne poklanjam huliganom. Nisem dal rep med noge in odšel ob prvih protestih,« je povedal po glasovanju in skupščino USK zapustil z vzklikom: »Naj živi Bosna in Hercegovina«.

Plenum državljanov

Delavci propadlih podjetji, ki so več let od institucije do institucije zaman iskali tisto, kar jim pripada, so danes v Tuzli organizirali plenum državljanov. Sestavili bodo seznam zahtev in predlogov, ki jih bodo predstavili pred skupščino tuzelskega kantona.»Povabili smo vse prebivalce Tuzle in vesela sem, da se je odzvalo mnogo pravnikov in profesorjev, izobraženih in strokovnih ljudi,« je za Al Džaziro Balkans povedala članica plenuma Emina Busuladžić.

Sodelujoči so poudarili, da gre za organizacijo nezadovoljnih državljanov BiH, ki ne pripadajo nobeni politični stranki. Z mirnimi protesti nameravajo nadaljevati, saj ima s tem vsakdo priložnost, da pripomore k boljšemu jutri.

Sarajevski nemirni mir

Delov novinar Dejan Vodovnik, ki se te dni mudi v BiH, je poročal, da se socialni upor v nenehno nemirni Bosni in Hercegovini čuti že več let. Z več kot 550.000 brezposelnimi in s povprečno plačo (če jo zaposleni sploh dobijo) okoli 400 evrov je bilo le vprašanje časa, kdaj bo socialno bombo razneslo. Najprej je počila v Tuzli, pozneje pa je stopnjevala svojo rušilno moč in v petek zvečer je val nezadovoljstva že zajel Mostar, Bihać, Brčko, Cazin, Bugojno, Zenico in, razumljivo, Sarajevo.

Skoraj 20 državnih objektov je uničenih. Škode je za nekaj milijonov evrov. Po poročanju Al Džazire Balkans je tožilstvo kantona Sarajevo na svobodo izpustilo vse protestnike, prijete med petkovimi protesti. Proti 10 od 33 prijetih bodo sprožili kazenski postopek.