Ulice Zahodnega brega preplavili protestniki

Pogreba Palestinca, ki je umrl v izraelskem zaporu, in dveh najstnikov se je udeležilo več tisoč ljudi.

Objavljeno
04. april 2013 21.23
ISRAEL-PALESTINIANS/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala - Nekdaj dni pred obiskom ameriškega zunanjega ministra John Kerryja na Bližnjem vzhodu, so se odnosi med izraelskimi in palestinskimi oblastmi znova zaostrili. Povod za tokratne množične proteste, ki so se včeraj in danes sprevrgli tudi v nasilje, je smrt palestinskega zapornika Majsara Abuja Hamdeja. Štiriinšestdesetletni Palestinec je v torek po več mesecih bolehanja za rakom umrl v izraelskem zaporu.

Palestinske oblasti so Izrael nemudoma obtožile, da zaporniku, ki je trpel za rakom, ni nudil ustrezne zdravstvene oskrbe ali pa ga iz sočutja predčasno izpustil. Hamdej je bil zaradi načrtovanja bombnega napada na enega od jeruzalemskih lokalov obsojen na dosmrtno ječo.

Njegovi smrti so sledili številni protesti na Zahodnem bregu, ki so se ponekod sprevrgli tudi v spopade z izraelskimi silami. Najhuje je bilo v bližini vasi Anabta, kjer so izraelski vojaki ubili dva najstnika, stara 17 in 18 let. Njuni trupli, oviti v palestinske zastave, so danes pokopali, v znak žalovanja pa so trgovine in šole ostale zaprte.

Izraelska vojska je sporočila, da včerajšnji incident preiskuje, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je uradni Tel Aviv že obtožil, da hoče z uporabo smrtonosnega orožja »zanetiti kaos« in se s tem izogniti kakršnemukoli mirovnemu dogovoru. »Že od vsega začetka vztrajamo, da hočemo mir in stabilnost. Kljub temu pa Izrael vsako priložnost izkoristi za uporabo smrtonosnega orožja zoper mlade miroljubne protestnike /.../ to je nedopustno,« je povedal po poročanju Al Džazire.

Pogajanja med Izraelci in Palestinci so zastala leta 2010. Rešitev bo zdaj poskušal najti ameriški državni sekretar Kerry, ki bo v Jeruzalem pripotoval naslednji teden. Srečal se bo tako s palestinskimi kot izraelskimi predstavniki.